"Toblerone odbrana", zmajevi zubi, rovovi: Rusi menjaju taktiku?

Ruska Kurska oblast bi do 5. jula ove godine trebalo da potroši 3,2 milijarde rubalja (76,7 miliona KM) na izgradnju graničnih protivtenkovskih utvrđenja.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je jednako trećini godišnjeg budžeta za zdravstvo i više nego što troše na stambeno-komunalne usluge.

Kursk već gradi utvrđenja duž granice sa ukrajinskom Sumskom oblašću. Regionalni guverner Roman Starovoit objavio je brojne slike odbrane, koje uključuju rovove, zmajeve zube, koje Ukrajinci nazivaju "odbrana toblerone" i montažne bunkere.

"Rizik od oružane ukrajinske invazije na teritoriju Kurske oblasti nije visok. Međutim, mi smo stalno angažovani na jačanju odbrambenih kapaciteta regiona", rekao je Starovojt.

Proizvodnja zmajevih zuba cveta širom zapadne Rusije.

Avito, ruski ekvivalent Ibeju, trenutno ima više od 100 oglasa proizvođača betonskih protivtenkovskih barijera, koje se uglavnom prodaju za između 6.000 i 8.000 rubalja (150–200 KM). Neki proizvođači ih čak isporučuju kupcima.

Sadašnjih 100+ oglasa ilustruje kolika je tražnja sada, ne samo od ruskih državnih organa, već i od privatnih kupaca. Vagnerova grupa je mnoge od njih kupila za izgradnju utvrđenja u okupiranoj Luganskoj oblasti i u ruskoj Belgorodskoj oblasti, iako je projekat „Vagnerova linija” time prekinut posle nesuglasica sa gubernatorom Belgoroda.

Bunkeri koji se postavljaju u Kursku veoma su slični, ako ne i identični, onima koji su viđeni prošle godine kako su transportovani u okupirane oblasti Herson i Zaporožje u Ukrajini. Ali izgleda da Ukrajincima nije bilo previše teško da ih unište.

Zmajevi zubi primećeni su i na krimskoj prevlaci Ak-Monai, koja povezuje Kerčko poluostrvo sa glavnim delom Krima. Postoje indicije da se utvrđenja grade i na krimskoj Čongarskoj prevlaci.

Ukupna cena svih ovih projekata nije poznata, Rusija to nije objavila, ali s obzirom na to koliko troši samo Kursk, verovatno će iznositi desetine milijardi rubalja. Ovo predstavlja još jedan način na koji rat crpi rusku „riznicu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu