Netanjahu u Londonu; "Ja volim aparthejd"

Britanski premijer Riši Sunak je na sastanku sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahuom pokrenuo pitanje reforme pravosuđa u Izraelu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

''Premijer Sunak je naglasio važnost demokratskih vrednosti koje su u osnovi naših odnosa, uključujući i predložene reforme pravosuđa u Izraelu'', navodi se u saopštenju.

Ranije danas, kada je Netanjahu stigao u Dauning strit, dočekan je povicima i zvižducima demonstranata nezadovoljnih najavljenom reformom pravosuđa u Izraelu.

Netanjahu se rukovao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom na stepenicama Dauning strita 10 dok je na stotine demonstranata koji su se nalazili u blizini nosilo izraelske zastave i vikalo "Netanjahu, idi u zatvor, ti ne možeš da govoriš u ime Izraela", preneo je Rojters.

Netanjahu se suočio sa masovnim protestima jer njegova vladajuća koalicija želi da usvoji pravosudne reforme koje bi vladi dale moć u izboru sudija i ograničile ovlašćenja Vrhovnog suda da poništi zakone.

Demonstranti ispred Dauning strita, okruženi britanskom policijom i metalnim barikadama, mahali su izraelskim zastavama i držali transparente na kojima je pisalo "Ne možete uživati u vikendu u Londonu kada rušite demokratiju!", a uočljiv je bio i ironičan natpis ''Ja volim aparthejd''.

Britanski Jevreji i Izraelci učestvovali su u nekoliko velikih demonstracija u Londonu poslednjih nedelja.

Netanjiahu bi takođe trebalo da se sastane sa britanskom ministarkom unutrašnjih poslova Suelom Brejverman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu