Mediji: Pogubljenja bez suđenja, prisilni abortusi, mučenja

Pogubljenja bez sudskih presuda, silovanja, prisilni abortusi, zatvor bez suđenja, mučenja i izgladnjivanja samo su deo onoga što se dešava u Severnoj Koreji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Izveštaj o tome preneo je CNN, pozivajući se na nevladinu organizaciju "Koreja fjučer", koja je koristila intervjue sa stotinama preživelih svedoka i počinilaca zlostavljanja koji su pobegli iz zemlje, zajedno sa zvaničnim dokumentima, satelitskim snimcima, arhitektonskim analizama i digitalnim modeliranjem kaznenih objekata.

"Koreja fjučer" je tako sačinila ono za šta tvrdi da je do sada najdetaljniji prikaz života u kaznenom sistemu Severne Koreje.

"Svrha našeg izveštaja je u osnovi da obelodani kršenja ljudskih prava koja su se dogodila u kaznenim sistemima Severne Koreje. On pokazuje da čak i 10 godina nakon što su UN formirale istražnu komisiju i dalje postoje sistematska i rasprostranjena kršenja ljudskih prava", rekao je Kim Jivon, istražitelj organizacije Koreja fjučer, koja ima kancelarije u Londonu, Seulu i Hagu i fokusirana je na pitanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Pored izrade 3D modela nekih od pritvorskih jedinica, organizacija je dokumentovala, kako tvrdi, više od 1.000 slučajeva mučenja i okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja, stotine slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja i više od 100 slučajeva uskraćivanje prava na život.

"U poređenju sa sovjetskim Gulagom, kazneni sistem Severne Koreje nije zatvaranje i rehabilitacija osoba osuđenih od suda u bezbednim i humanim objektima. Niti je njegova svrha da smanji recidivizam i poveća javnu bezbednost", navodi se u izveštaju.

Prema izveštaju, reč je o" izolaciji osoba iz društva čije je ponašanje u suprotnosti sa podržavanjem jedinstvenog autoriteta vrhovnog vođe Kim Džong Una".

U izveštaju se navodi da je identifikovano stotine aktivnih učesnika za koje se dokumentuje da su učestvovali u nasilju i poziva se na istrage i krivično gonjenje za zloupotrebu, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu