Izvršen udar; Simultano, i s mora, i iz vazduha VIDEO

Iako se nalazi oko 230 kilometara od prve linije fronta, ukrajinska vojska izvela je napad na luku Sevastopolj na Krimu u sredu.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Petak, 24.03.2023.

11:54

Izvršen udar; Simultano, i s mora, i iz vazduha VIDEO
EPA/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija

Prema više ruskih i ukrajinskih izvora, udar je izvršen sinhronizovanom detonacijom eksploziva na daljinski upravljanom bezposadnom brodu i istovremenim naletom više vazdušnih dronova.

Video-materijal koji se pojavio na društvenim mrežama potvrđuje takve procene, jer prikazuje veliku eksploziju na ulazu u sevastopoljsku luku i intenzivnu vatru ruske protivvazdušne odbrane po nebu i po morskoj površini.

Iako je nejasno kakva je stvarna šteta prouzrokovana ovim najnovijim napadom, on će verovatno dodatno povećati napetost na poluostrvu koji je Rusija okupirala 2014. godine, a ukrajinski zvaničnici, po svemu sudeći, nameravaju da ga oslobode.

Prema više ruskih medija, pomorski saobraćaj oko Sevastopolja bio je neko vreme zaustavljen kao rezultat ovoga napada. Mihail Razvožajev, guverner Krima, objavio je na svom kanalu na Telegramu da su uništena ukupno tri “objekta” koji su pokušali da prodru u zaliv. Navodno su ih oborili mornari i to gađajući ih pešadijskim naoružanjem, a radila je i ruska protivvazdušna odbrana. Ako se može verovati Razvožajevu, ruski ratni brodovi ovom prilikom nisu oštećeni, ali su popucali prozori na okolnim zgradama, prenela je Slobodna Dalmacija.

Napad na Sevastopolj u sredu bio je poslednji u dugom nizu ukrajinskih napada na ciljeve na okupiranom poluostrvu. U ponedeljak je ukrajinska obaveštajna uprava (GUR) objavila da su napadom na grad Džankoj na severu poluostrva uspešno uništeni ruski projektili tipa kalibr.

“Pretpostavljamo da Ukrajinci to rade kako bi uneli nemir u ruske redove i istovremeno naštetili ruskim borbenim sposobnostima. Uništavanjem projektila na vozovima ili kamionima na Krimu sprečavaju napade njima na ukrajinsko tlo, a takođe testiraju svoje bespilotne letelice i ukupne sposobnosti za dalekosežne napade pre nadolazeće ofanzive. Psihološki učinak ovih operacija je veliki i i te kako ohrabrujući za ukrajinske građane koji su svakodnevno u skloništima, jer ih Rusi stalno gađaju u njihovim domovima“, rekao je za Ben Hodžis, penzionisani general, koji je ranije zapovedao američkom vojskom u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: