Moskva: Ako zauzmu – upotrebljavamo sve oružje, ali sve

Moskva -- Pokušaj Kijeva da ponovo osvoji Krim biće razlog da Rusija upotrebi svako oružje, rekao je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako govorimo o nekim ozbiljnim ofanzivama koje se dovode u vezu sa pokušajem ponovnog zauzimanja Krima, apsolutno je jasno da je to razlog za korišćenje svih sredstava zaštite, uključujući i ona predviđena osnovom doktrine nuklearnog odvraćanja, rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima.

Istakao je da je očigledno da tu postoji razlog za upotrebu bilo kog oružja.

"Apsolutno bilo kog. I nadam se da naši prijatelji preko okeana to razumeju, dodao je Medvedev, prenosi RIA novosti.

Medvedev tvrdi da se Kijev sprema za ofanzivne operacije i dodaje da Rusija to zna i da ruski Generalštab priprema odgovor.

"Ukrajinci, razmislite, želite li da otvorite Pandorinu kutiju"

Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Medvedev je takođe pozvao Ukrajince da razmisle o tome da li žele da otvore Pandorinu kutiju, koristeći granate sa osiromašenim uranijumom.

"Mislim da u ovom trenutku ljudi koji ostaju u državi Ukrajini razmišljaju o tome da li žele da se takvo oružje koristi. Oni su ti koji otvaraju Pandorinu kutiju. Oni to rade, ne obrnuto", naveo je.

On je rekao i da, iako takva municija nije klasifikovana kao nuklearno oružje, ona ipak može da stvori nuklearni otpad. Medvedev je ukazao na iskustvo njihove prethodne upotrebe tokom NATO invazije na Jugoslaviju 1999. godine.

"Za sada nema konačnih procena i to oružje nije zabranjeno. Ali dugoročne posledice mogu biti veoma teške, jer građani Srbije, stanovnici bivše Jugoslavije, sada beleže značajan porast kancerogenih bolesti na svojoj teritoriji", kazao je on.

Prema njegovim rečima, jezgro sa osiromašenim uranijumom u tim projektilima izuzetno dobro probija oklop tenkova. "Ali problem je u tome što i dalje stvara nuklearni otpad, a mi nemamo informacije koje bi tačno pokazale koliko je to opasno", istakao je Medvedev.

On se zapitao zašto se zove osiromašeni uranijum i naveo da je to zbog toga što je manje radioaktivan od drugih izotopa. "Ali je ipak radioaktivan, i dalje proizvodi radioaktivni otpad", dodao je Medvedev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu