Peking "ključa"; Isprovocirani su, drugi put

Peking upozorio Vašington na ozbiljne posledice, nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko spornih Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Mass Communication Specialist 1st Class Greg Johnson/U.S. Navy via AP
Tanjug/Mass Communication Specialist 1st Class Greg Johnson/U.S. Navy via AP

Za Kinu taj potez predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbednosti.

Kineska vojska saopštila je juče da je nadgledala i ispratila američki razarač sa navođenim projektilima USS Milijus, koji je "nelegalno ušao u vode oko Paracelskog arhipelaga u Južnom kineskom moru", a mornarica SAD je demantovala tvrdnje Pekinga o proterivanju plovila.

Američka mornarica je danas ponovo poslala brod u okolinu ostrva koja su pod kineskom kontrolom, ali na koje pravo polažu Tajvan i Vijetnam.

SAD sprovode program slobodne plovidbe da bi osporila suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama i vazdušnim prostorom, a Kina, Tajvan i Vijetnam zahtevaju ili najavu, ili dozvolu za uplovljavanje vojnih brodova, navodi AP.

Mornarica SAD je saopštila da velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe i preletanja, slobodnoj i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora.

Ministarstvo odbrane Kine odgovorilo je tvrdnjom da SAD svojim postupcima podrivaju mir i stabilnost Južnog kineskog mora.

Postupak američke vojske ozbiljno narušava suverenitet i bezbednost Kine, ozbiljno krši međunarodno pravo i još je čvršći dokaz da SAD teže navigacionoj hegemoniji i militarizuju Južno kinesko more, saopštio je portparol kineskog ministarstva.

Kako je navedeno, Kina je zvanično zatražila da SAD odmah zaustave takve provokacije, "inače ce snositi ozbiljne posledice", a Peking će preduzeti "sve neophodne mere" da osigura svoju bezbednost, ali nije precizirano više detalja.

Kao i u izjavi o incidentu u četvrtak, Kina je ponovo saopštila da je ispratila američki brod sa ostrva, koja se nalaze u Južnom kineskom moru, nekoliko stotina kilometara od obale Vijetnama i kineske provincije Hajnan.

Obe strane svoje postupke opravdavaju međunarodnim pravom.

SAD ne polažu pravo na Južno kinesko more, ali decenijama raspoređuju avione i ratne brodove da patroliraju strateškim plovnim putem, kroz koji svake godine prolazi oko 5.000 milijardi dolara globalnog trgovinskog tranzita i koje je bogato ribom i podmorskim mineralnim resursima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu