Nada da bi mogao biti kraj; Stručnjaci kažu: "Moglo bi biti još žešće"

Iznenadno potpisivanje sporazuma između Saudijske Arabije i Irana 10. marta pobudilo je nadu da će rat u Jemenu nakon više od sedam godina biti završen.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/YAHYA ARHAB
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Međutim, stručnjaci upozoravaju da čak i ako Saudijska Arabija prekine vojne operacije protiv tamošnjih pobunjenika, rat u Jemenu daleko je od kraja. Mogao bi postati još žešći, prenosi američki CNN.

Podseća se da je rat u Jemenu počeo kao sukob različitih jemenskih grupa, a pretvorio se u pravi rat 2015. kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom vojno intervenisala kako bi podržala snage jemenske vlade.

Na kraju se to svelo na tzv. proksi rat, posrednički rat između Irana, koji se optužuje za naoružavanje pobunjenih Hutija, i Saudijske Arabije. Tako je Jemen postao glavno poprište bitke dve vodeće bliskoistočne zemlje, šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije, koje se bore za prevlast u regionu.

Objavljivanjem da su postigli sporazum o obnovi odnosa, Iran i Saudijska Arabija su verovatno postigli i nekakav dogovor o Jemenu.

EPA-EFE/YAHYA ARHAB
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Ahmed Nagi, viši analitičar za Jemen u Međunarodnoj kriznoj grupi (ICG), smatra da bi približavanje moglo promeniti regionalnu računicu oko Jemena, ali bi se na lokalnom nivou stvari mogle pokazati tvrdokornijim, budući da je sukob u suštini domaći, a ne regionalni.

Jemenski Huti često raketama i dronovima gađaju ciljeve u Saudijskoj Arabiji, a od 2022. napadaju i Ujedinjene Arapske Emirate. Sada je dogovor postignut uz posredovanje Kine, a 2021. i 2022. prethodili su im pregovori dve strane u Iraku i Omanu.

Nakon sporazuma s Iranom, Saudijska Arabija o prekidu rata pregovara direktno s Hutima, prenosi CNN, bez UN-a i drugih zaraćenih strana. Huti su pre toga odbili saudijsku ponudu da budu domaćini pregovora između jemenskih frakcija, ističući da je Rijad strana u sukobu.

Secesionistička grupa Južno prelazno veće (STC), koja kontroliše južne delove Jemena, uz podršku UAE, u izjavi za CNN poručuje da se neće obazirati ni na kakav sporazum Saudijske Arabije i Hutija koji se tiču juga zemlje.

EPA-EFE/YAHYA ARHAB
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Neki analitičari kažu i da bi brzopleto saudijsko povlačenje iz Jemena moglo osnažiti dobro naoružane Hutije i dati im odrešene ruke. Ali, ako Saudijska Arabija i dalje bude čekala da se postigne unutarjemenski dogovor pre nego što se povuče, čekaće još mnogo godina, ocenjuje Taleb el Hasani, urednik informativnog kanala Al Masirah, koji vode Huti.

Huti sada očekuju da Saudijska Arabija i UAE povuku svoje snage, kako bi se Jemen vratio u status kvo pre invazije, kad su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom, rekao je za on CNN. U tom slučaju, ili će neka neutralna zemlja posredovati, ili će ponovo izbiti građanski rat, kaže još Al Hasani. U oba slučaja, dodao je, Huti će verovatno izaći kao pobednici.

Nagi iz Međunarodne krizne grupe slaže se da se Huti osećaju pobednicima. Pobunjenici s juga STC žele da se stvari vrate na situaciju pre 1990. kada je zemlja bila podeljena na Severni Jemen i Južni Jemen. Huti to odbijaju, ne prihvataju ni konfederaciju, nego insistiraju na ujedinjenom Jemenu u kom će oni kontrolisati glavni grad. Ali to ne bi prihvatili Saudijska Arabija i UAE, jer taj bi ih scenario mogao uvući nazad u rat, kažu analitičari.

Huti ne nameravaju da prestanu da se bore u Jemenu, bez obzira na to kakav sporazum potpisali sa Saudijskom Arabijom, upozorava Gregori D. Džonson, saradnik Instituta arapskih zalivskih država u Vašingtonu i bivši član UN-ovog panela stručnjaka za Jemen.

To je opasna situacija za Saudijce, koji bi se lako mogli ponovo naći uvučeni u rat. Očigledno je da je zaustaviti rat mnogo teže nego započeti ga, prokomentarisao je za CNN Farea el Muslimi, stručnjak za Jemen u Programu za Bliski istok i Severnu Afriku Četam hausa, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu