Nije vam Rusija Jugoslavija, odgovoriće

Rusija nije Jugoslavija, pa će Moskva biti prinuđena da reaguje ako London dostavi Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Petak, 24.03.2023.

09:12

Nije vam Rusija Jugoslavija, odgovoriće
Tanjug/AP Photo/Hidajet Delic, File

Kako se naovdi, ruski eksperti su saglasni da takva isporuka vodi ka ozbiljnoj eskalaciji, ali debatuju oko toga da li će Rusija u tom slučaju upotrebiti taktičko nuklearno oružje.

Iako su najviši ruski zvaničnici, uključujući I samog predsednika Rusije isticali da će odgovor Moskve na slanje takve municije Ukrajini biti žestok, ruski ekspert Aleksej Anpilogov smatra da Moskva u tom slučaju ipak neće koristiti taktičko nuklearno oružje.

“Ne mislim da bi to bio adekvatan i ekvivalentan odgovor na isporuku oklopnih granata koje sadrže osiromašeni uranijum... Projektili ovog tipa nisu nuklearno oružje, već imaju nuklearne komponente, što stoji i u izjavi predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina“, objašnjava Anpilogov.

Ipak, Anpilogov upozorava da posledice slanja te municije mogu biti “veoma ozbiljne“, pre svega po zdravlje ljudi, a takođe dovodi i do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku.

Osiromašeni uranijum, osim što je toksičan, kao i svi teški metali, on je i radioaktivan i kod ljudi može izazvati otkazivanje bubrega, pluća, povećati rizik od raka i druge zdravstvene probleme.

“Zbog toga je, s moje tačke gledišta, potrebno o tome govoriti i na tome insistirati. Sa naše, sa ruske strane, upravo se i insistira na tome da je ta municija sa osiromašenim uranijumom nehumana i da utiče na civilno stanovništvo i na životnu sredinu. I ne treba samo insistirati na onim budućim ratnim zločinima koji će biti počinjeni nad civilnim stanovništvom u Ukrajini, već i podsetiti na činjenice vezane na raniju upotrebu osiromašenog uranijuma. Ja bih izdvojio dva – prvo, rat u Jugoslaviji, kada su Amerikanci i NATO zemlje masovno koristile bombe sa osiromašenim uranijumom i druga veoma ozbiljna kampanja sa upotrebom osiromašenog uranijuma je kampanja u Iraku...“, podseća ekspert.

Anpilogov ukazuje na to da ruska doktrina, koja je odbrambenog karaktera, jasno reguliše slučajeve u kojima se može koristi nuklearno oružje - osim u slučaju nuklearnog napada na Rusiju, Moskva može upotrebiti atomsko oružje i ako je ugroženo egzistencijalno postojanje države, čak i ako je taj napad izveden samo konvencionalnim oružjem.

Faktički, to bi se moglo dogoditi ako dođe do ozbiljne invazije na teritoriju Rusije, pojasnio je ekspert.

“Treba imati u vidu da su po Ustavu Ruske Federacije Donjecka, Luganska, Zaporoška i Hersonska oblasti teritorija Rusije, baš kao i Krim. Bilo kakav plan ukrajinske strane da zauzme Krim, da dođe na granice iz 1991. godine, što znači na granice Ukrajine nakon raspada Sovjetskog Saveza, to bi zapravo bila pretnja teritorijalnom integritetu Rusije. Jedna stvar su ti pogranične bitke, u kojima ruska vojska postepeno potiskuje ukrajinske trupe sa teritorije ova četiri regiona, koji su po Ustavu pripojeni Rusiji, a druga stvar je kontraofanziva velikih razmera, o kojoj ukrajinska strana sada govori“, kaže on.

Razlog za korišćenje taktičkog nuklearnog naoružanja mogao bi da bude i pretnja od presecanja kopnenog transportnog koridora do Krima ili pretnja zauzimanja krimskog poluostrva, što bi stvorilo probleme Crnomorskoj floti, smatra ekspert.

Ipak, Anpilogov je uveren da će Rusija upotrebiti taktičko nuklearno oružje isključivo u slučaju očuvanja teritorijalnog integriteta i eliminisanja pretnji po svoj suverenitet, a ne zbog isporuke tenkovske municije sa osiromašenim uranijumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: