Bajden naredio i učinjeno je: Gađani su VIDEO

Vojska SAD izvela je više vazdušnih udara u Siriji, na grupe militanata podržane od Irana i odgovorne za raniji napad dronom.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.03.2023.

07:19

Bajden naredio i učinjeno je: Gađani su VIDEO
Foto: Profimedia

U napadu je ubijen jedan, a ranjeno više pripadnika američkog osoblja, saopštila je vojska.

Pentagon je u četvrtak uveče izvestio u isto vreme i o napadu na američko osoblje ranije tog dana i o vazdušnim udarima SAD na militante ,prenosi Rojters.

Napad na bazu koalicionih snaga u blizini Hasake na severoistoku Sirije dogodio se oko 13.38 časova po lokalnom vremenu, a u napadu je, prema izveštaju Pentagona, poginuo jedan pripadnik američkog tehničkog osoblja, povređen je još jedan, kao i pet američkih vojnika.

Prema obaveštajnim podacima, sumnja se da je napad izveden dronom iranskog porekla, saopštila je vojska, što je zaključak koji bi mogao dodatno da pogorša već zategnute odnose između Vašingtona i Teherana, navodi Rojters. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su uzvratni udari izvedeni po nalogu predsednika Džozefa Bajdena i da su gađani objekti koje koriste grupe militanata povezane sa iranskim Korpusom islamske revolucionarne garde (IRGC).

"Vazdušni udari su izvedeni kao odgovor na današnji napad, kao i na seriju nedavnih napada na koalicione snage u Siriji od strane grupa povezanih sa IRGC", naveo je Ostin u saopštenju.

Američke trupe su bile na udaru grupa koje podržava Iran oko 78 puta od početka 2021.

General Erik Kurila, zapovednik Centralne komande američkih trupa na Bliskom istoku, u obraćanju pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD ranije u četvrtak, upozorio je na iransku flotu dronova. Iranski režim sada ima najveću i najsposobniju bespilotnu letelicu u regionu“, rekao je on.

Tri drona gađala su američku bazu i u januaru u sirijskom regionu Al-Tanf.

Američka vojska je saopštila da su tada dve bespilotne letelice oborene, dok je treći dron udario u kompleks, ranivši dva pripadnika snaga Sirijske slobodne armije. Jučerašnji napad je usledio samo nekoliko nedelja nakon što je načelnik Generalštaba vojske SAD general Mark Mili posetio severoistočnu Siriju u obilasku američkih trupa koje su tamo stacionirane.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je u nekoliko baza na severoistoku Sirije.

Vlada sirijskog predsednika Bašara el Asada smatra da je razmeštanje američkih snaga u tom regionu "okupacija" i optužuje kurdske snage savezničke SAD za "separatističke tendencije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: