Kosovo: Služen pomen žrtvama NATO bombardovanja VIDEO

Prve NATO bombe pale su u blizini Slatine, nedaleko od Prištine, a tim povodom ispred krsta u dvorištu Doma kulture u Gračanici služen je pomen stradalima.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.03.2023.

14:15

Kosovo: Služen pomen žrtvama NATO bombardovanja VIDEO
EPA/SASA DJORDJEVIC

Pomen su, u prisustvu velikog broja građana, služili sveštenici Darko Marinković i Jovan Cvetković. Uz poziv da se bombardovanje nikada i nikome ne ponovi, Srbi okupljeni u Gračanici su poručili da će, bez obzira na geto u kome žive, ostati na svojim ognjištima, ali da nikada neće zaboraviti nepravdu koja im je učinjena.

"Pamćenja pokoljenja sažeta su u ovaj sadašnji momenat kada na ove tužne godišnjice, ponosno i ćutke stojimo i sećamo se kako je to živeti u slobodi", rekla je direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić i zapitala se "zar su i deca bila legitimni ciljevi bombardovanja".

"Decu vam nećemo oprostiti", poručila je Kostićeva.

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović podseća da se danas o odnosima Beograda i Prištine razgovara decenijima.

"Da smo i tada razgovarali, kao i sada, ne bi stradala Milica Rakić, ne bi bilo proteranih Srba, ne bi znali kakav je život u enklavi, ne bi bilo zapaljenih svetinja, ubijenih i kidnapovanih Srba, Srbi i Albanci bi živeli zajedno, kao što su živeli i pre 99. godine, u Prištini, Gnjilanu, Peći, u Prizreni, u svim većim mestima", rekla je ona.

Po međunarodnim izvorima, više od polovine stradalih ljudi za vreme bombardovanja poginulo je na Kosovu i Metohiji.

Albanci o tom danu nerado pričaju, ali javno smatraju da je to "početak njihovog oslobođenja", dok se Srbi sa tugom i bolom sećaju početka bombardovanja, straha i neizvesnosti, izgubljenih članova porodice, prijatelja i rođaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: