Evo ko su kandidati za zaštitnika građana

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrdio je danas spisak prijavljenih lica koja ispunjavaju uslove za izbor na funkciju zaštitnika građana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Među kandidatima su aktuelni ombudsman Zoran Pašalić, kao i pravnik i aktivista za ljudska prava Milan Antonijević. Pored njih, na spisku su još i Nataša Tanjević, Miloš Janković i Robert Sepi.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević rekla je na sednici odbora da kandidata ima pravo da predloži svaka poslanička grupa ili više poslaničkih grupa, kako je rekla, mogu da predlože zajedničkog kandidata, te predložila da odbor pozove poslaničke grupe da od 8. do 12. aprila (zaključno sa 12. aprilom) dostave svoje predloge sa spiska prijavljenih lica.

Kako je rekla, smatraće se da poslanička grupa nema svoj predlog kandidata ukoliko ga ne dostavi.

"Trebalo bi da se kandidati predlože do 12. aprila, a 13. aprila bismo mogli po dobijanju dopisa da održimo sednicu odbora na kojoj će biti pozvani kandidati za zaštitnika građana i kojima ćemo moći da postavimo pitanja, te da ih predložimo skupštini", rekla je Jelena Žarić Kovačević.

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik, kao i poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić su ocenili da Zoran Pašalić nema pravo da se kandiduje ponovo, te da njegova kandidatura nije ispravna.

"Nema sumnje da Pašalić ne ispunjava uslov i da njegovu kandidaturu treba odbaciti. Moje mišljenje o njemu je da ne ispunjava ni druge uslove, ali ovaj je dovoljan", rekao je Gajić i pozvao odbor da odbaci Pašalićevu kandidaturu, posle čega su članovi o listi kandidata glasali za svakog kandidata posebno.

Posle toga, utvrđen je spisak kandidata za izbor zaštitnika građana, među kojima je i Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu