Ako Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena...

Populizator astronomije Branko Simonović objasnio da ako Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena njeni stanovnici ne bi iskoristili veći deo obdanice.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

09:58

Ako Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena...
Foto: SarkisSeysian/depositphotos.com

"Kada bismo ostali trajno na zimskom čitanju vremena, prespavali bismo tokom većeg dela dana, ovaj prvi deo obdanice, ovaj svetli deo, a vrlo malo bi nam ostalo za potonje aktivnosti po svetlom delu dana", rekao je Simonović za Tanjug.

On je objasnio da Srbija trenutno menja časovnik po sezonskom vremenu i da se tim pomeranjem časovnika za jedan čas izmeštamo u istočno-evropsku vremensku zonu.

"Što se tiče stanja u kome mi sada živimo, to je takozvano sezonsko ukazno vreme, a ono podrazumeva da se jednom u toku godine, sezonski časovnik pomera u susednu, odnosnu da se vreme udesi u ovom slučaju pomeranjem časovnika za jedan čas tako da se privremeno izmeštamo u našem slučaju u istočnu vremensku zonu", naveo je Simonović.

Takođe objašnjava da ukoliko Srbija, koja trenutno pripada srednje-evropskoj časovnoj zoni, odluči da trajno pređe u istočno-evropsku časovnu zonu i prihvati trajno letnje čitanje vremena, njeni građani bi bolje iskoristili obdanicu, ali to bi nas izmestilo iz časovne zone koju pripadamo i delimo sa susednim zemlja i središnjom i zapadnom Evropom.

"Dakle Srbija bi u tom pogledu bila jedan izuzetak, na taj način bismo se odvojili i od Republike Srpske sa kojom imamo i političke i interesne veze. Dakle u svakom slučaju to bi bila posledica na trajnjem ostanku na letnjem čitanju vremena", zaključio je Simonović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: