EU odgovorila Moskvi: Žalimo

Evropska unija osuđuje pretnju zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva da će upotrebiti silu protiv Međunarodnog krivičnog suda.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.03.2023.

16:29

EU odgovorila Moskvi: Žalimo
Foto: Shuttestock/artjazz

To je u četvrtak saopštila služba za spoljne poslove EU.

Takođe "Žali zbog mera koje je Rusija najavila protiv tužioca MKS-a i sudija uključenih u izdavanje naloga za hapšenje ruskih predstavnika", navodi se u saopštenju EU.

Dodaje se da EU u potpunosti podržava rad MKS, kao i da je neprihvatljiva svaka mera odmazde protiv onih koji su uključeni u rad MKS.

U vođenju borbe protiv nekažnjivosti, MKS mora da bude u stanju da radi nezavisno i nepristrasno.

EU dodaje da "ostaje posvećena odbrani Suda od bilo kakvog uplitanja spolja koje ima za cilj ometanje toka pravde i podrivanje međunarodnog sistema krivičnog pravosuđa".

"EU će nastaviti da se zalaže za univerzalnost Rimskog statuta i poziva sve države koje to još nisu učinile da razmotre pridruživanje MKS-u kako bi se okončala nekažnjivost za najteže zločine", piše u saopštenju.

MKS je u sredu izrazio zabrinutost nakon izjave Medvedeva da je sasvim moguće zamisliti da se hipersonična raketa ispali iz Severnog mora sa ruskog broda u Haški sud, kao i da bi hapšenje Vladimira Putina u inostranstvu predstavljalo objavu rata Rusiji.

"Zamislite da se ova situacija zaista dogodi. Predsednik nuklearne sile stigne u, recimo, Nemačku i bude uhapšen. Šta to znači? Objava rata Rusiji. Ako se to desi, onda će sve naše sposobnosti, rakete i slično, pasti na Bundestag, kancelara i tako dalje", dodao je Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: