"Kralju, slušajte... Klonite se Versaja"

Tenzije na ulicama Pariza zbog penzione reforme predsednika Francuske Emanuela Makrona mogle bi da utiču na prvu državnu posetu kralja Čarlsa III, piše BBC.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.03.2023.

15:26

Tanjug/Hannah McKay/Pool via AP

Demonstranti, uključujući i opozicione političare, optužili su Makrona da je potpuno van dodira sa životima običnih ljudi.

Francuski političar i lider levičarskog pokreta "Nepokorena Francuska" upozorio je danas kralja Čarlsu uoči posete Parizu u nedelju da "nije pravo vreme" za državnu posetu.

"Gospodine kralju, slušajte, nemamo ništa protiv vas ovde, ali vi ste kralj Engleza, to je vaša stvar, ali treba da se klonite Versaja", rekao je on.

Poslanica Zelenih u francuskom parlamentu Sandrin Ruso izjavila je da bi poseta Čarlsa III trebalo da bude otkazana.

"Nešto se dešava u ovoj zemlji. Da li je zaista prioritet primiti Čarlsa III u Versaju? Ne", dodala je ona, napominjući da je to "neverovatno poricanje demokratije".

Levičar Olivije Bezanseno rekao je ranije ovog meseca da će kralj Čarls biti dočekan "starim dobrim generalnim štrajkom", dok neki sindikalni lideri na jugozapadu planiraju da pokvare planove za vožnju tramvajem do centra grada.

"Potrudićemo se da nema tramvaja", rekao je Matje Obri iz tvrdolinijaškog sindikata CGT.

Ideja trodnevne posete kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile je da se proslavi francusko-britansko prijateljstvo, a pored večere u Versaju i vožnju Jelisejskim poljima, predviđena je i poseta Bordou.

Dauning strit je danas saopštio da zasad nema naznaka o promeni plana. putovanje u Bordo posebno biti pod lupom.

Pariz je opterećen brojnim noćnim nemirima i protestima dok je 5.000 policajaca izašlo danas na ulice da se pripreme za prvi dan marševa širom grada koje je odobrila država.

Otpad je razbacan po ulicama dok je jedan broj radnika izašao na proteste nakon Makronove odluke da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju prošlog četvrtka.

Mera je iznuđena dekretom i nije bila predmet glasanja u parlamentu.

Kako su preneli francuski mediji, demonstranti su jutros blokirali terminal na "Šarl de Golu" najvećem aerodromu u Francuskoj. Aerodrom će biti blokiran do sutra ujutru kada će se odlučiti da li se štrajk nastavlja.

Očekuje se da će se na današnjim protestima okupiti oko milion ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: