Lagali su? "Ubijeno je"

Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije ubilo je bar 26 civila tokom svog poslednjeg bombardovanja Iraka, navodi se u istrazi "Gardijana" i grupe "Ervors".

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2023.

11:36

Lagali su?
EPA-EFE/Bo Amstrup DENMARK OUT

Zaključci istraživanja objavljenog u sredu dovode u pitanje prethodne tvrdnje Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) da pri vazdušnim napadima na teroriste Islamske države nisu stradali civili.

Velika Britanija se pridružila koaliciji koju su predvodile SAD protiv Islamske države (ID) 2014. godine i sprovela je više vazdušnih napada u Iraku i Siriji do 2020. godine, bacivši više od 4.000 bombi. Koalicija je priznala da je u tom periodu prouzrokovala smrt 1.437 civila, ne otkrivajući koje su zemlje odgovorne.

Prema zvaničnim podacima britanskog Ministarstva odbrane, u napadima je ubijeno 1.107 militanata i jedan civil u Siriji, i 3.052 militanta i nijedan civil u Iraku.

"Gardijan" i "Ervors", britanska nevladina organizacija za istraživanje civilnih žrtava, pregledali su preko 1.300 koalicionih dokumenata priloženih "Njujork tajmsu", kao i dokumentaciju Ministarstva odbrane priloženu "Ervorsu" kako bi identifikovali 43 udara u koje je RAF možda bio uključen.

Odabrano je osam napada u okolini Mosula, nakon čega su istraživači obavili intervjue na terenu.

Od šest vazdušnih napada za koje je "verovatno" da je sproveo RAF, koalicija je priznala 26 civilnih žrtava. Još dva civila poginula su u potvrđenom vazdušnom napadu RAF-a 9. januara 2017. godine, a koje je London zaveo kao ubistvo dvojice militanata.

Pored ubijanja čitavih porodica, britanski projektili su osakatili i teško ranili nekoliko dece, navodi se u istraživanju.

Portparol Ministarstva odbrane insistirao je za "Gardijan" da "nema dokaza ili naznaka da su civilne žrtve izazvane udarima u Siriji i Iraku", pozivajući se na "rigorozne procese" koji su na snazi da bi se smrt civila svela na minimum.

Britanska vlada je takođe odbila zahteve parlamenta da objasni kako je pratila civilne žrtve.

Iako je tvrdio da UK zaista ima jedan od najboljih mehanizama za zaštitu civila, penzionisani maršal vazduhoplovstva Greg Bagvel je za "Gardijan" izjavio da su tvrdnje o tome da nema civilnih žrtava bile "nategnute".

"Ako bismo rekli da je Britanija po tome 90 odsto bolja od ostalih, u takav argument bi se i moglo poverovati", rekao je on. "Ali kada nastavljate sa tvrdnjama da je broj civilnih žrtava nula i da je sistem sto posto savršen, očigledno je da će to teško proći", ukazao je.

"Gardijan" je istakao da je Britanija 2021. usvojila zakon kojim nakon šest godina zastarevaju svi zakoni za odštetu, tako da, sve i da London prihvati odgovornost za ubistva, preživeli neće moći da traže odštetu, piše Raša tudej Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: