"NATO, sramota. Bacili ste 14.000 bombi na Srbe i ozračili ih"

NATO agresija na Srbiju je velika bruka od koje se Severnoatlantska alijansa ne može oprati, poručila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: RT.rs

Četvrtak, 23.03.2023.

10:38

EPA-EFE/ Dejan_Tasic

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici varvarski su bombardovali suverenu Jugoslaviju, cinično govoreći da se radi o humanitarnoj intervenciji", rekla je Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je Alijansa tokom 78 dana iz vazduha bombardovala teritoriju tadašnje Jugoslavije ne samo običnim oružjem, već i municijom koja je sadržala radioaktivne komponente. Dodala je da su meta osim vojnih objekata bile i bolnice, vrtići, škole, infrastruktura, mostovi, stambeni objekti, ali i kolone ljudi koji su pokušavali da napuste mesta koja su tada bila na udaru.

"Bačeno je više od 2.000 raketa, 14.000 bombi i druge municije, koja je, između ostalog sadržala i osiromašeni uranijum, što je dovelo do radioaktivnog zračenja i rapidnog rasta broja obolelih kako civila, tako i vojnika NATO-a", rekla je danas portparolka ruskog ministarstva.

"Od ruku zapadnjaka poginulo je više stotina jugoslovenskih vojnika i više od 2.000 civila, među kojima je bilo i 88 dece", podsećaju iz Moskve.

"Jugoslavija se suočila sa pravom humanitarnom katastrofom, dok su zapadnjaci svoje akcije opravdavali tobože zaštitom kosovskih Albanaca i drugim 'dobrim namerama'", iako "nema sumnje da je izvršena agresija", dodaju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Prekršeni su osnovni postulati međunarodnog prava, proglašena je 'zakonitost bezakonja'", a SAD su postale jedina zemlja koja je mogla da odlučuje kada i gde treba primeniti silu, želeći da tako postanu lider na globalnoj političkoj sceni".

Ipak, kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posledice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbednosti.

Tamo su ubeđeni (ili se bar prave) da su se tokom NATO agresije na Srbiju borili za slobodu i demokratiju, pokušavajući da 'učine uslugu' čovečanstvu, a zapravo su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog uništenja, za koje još niko nije odgovarao. Niko nije odgovarao za očevidne zločine", naglasila je ona.

Portparolka ministarstva osvrnula se i na situaciju u Ukrajini, uporedivši dešavanja u bivšoj Jugoslaviji i ono što se trenutno dešava na frontu u istočnoj Evropi.

U tom kontekstu prokomentarisala je i nameru Londona da Kijevu isporuči istu municiju sa osiromašenim uranijumom, koju je NATO koristio tokom devedesetih u Srbiji.

"Ukoliko ova municija bude iskorišćena, to će dovesti do zagađenja vode, zemljišta, a narod će se decenijama trovati. Za početak, London je mogao na sebi, na svojoj teritoriji, da isproba ovo oružje i oseti čitav spektar njegovih smrtonosnih posledica", rekla je diplomata.

Podsetila je još jednom i da je nakon bombardovanja tadašnje Jugoslavije Severnoatlantska alijansa nastavila sa svojim bezakonjem, podržavajući genocid u Ukrajini i tamošnje neonaciste.

"I tada su se pozivali na međunarodno pravo, ali je sada svima vrlo dobro poznato šta je proizašlo iz svega toga."

Zbog toga, kako je rekla: "Nije na zapadnjacima, koji su svoj ugled zauvek zakopali u Jugoslaviji, da nas i ceo svet uče bilo čemu, jer mi znamo vrlo dobro kolika je prava cena njihove lažljive politike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: