U strogoj tajnosti stigao u Poljsku da poseti vojsku: "Ovde sam jer..."

Britanski princ Vilijam jedanas nenajavljeno otputovao u Poljsku da se zahvali britanskim i poljskim trupama uključenim u pružanje podrške Ukrajini.

Izvor: brisbanetimes/M.S.

Sreda, 22.03.2023.

22:28

U strogoj tajnosti stigao u Poljsku da poseti vojsku:
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Nakon toga se sastao sa izbeglicama koje su pobegle od sukoba sa Rusijom da bi čuo njihova iskustva.

Prestolonaslednik je otputovao u Žešov na jugoistoku Poljske gde je trebalo da se sastane sa ministrom odbrane zemlje Mariušem Blaščakom i razgovara sa pripadnicima poljskih odbrambenih snaga i britanskih trupa koje se tamo nalaze, saopštila je njegova kancelarija.

Britansko raspoređivanje u Poljskoj deo je jačanja snage NATO-a na svom istočnom krilu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kraljevsko putovanje, koje nije bilo unapred objavljeno, odvija se pod strogim obezbeđenjem, ali je njegov portparol rekao da je Vilijam veoma zainteresovan da se to održi i da je to nešto što je tražio.

"Ovde sam jer želim lično da se zahvalim poljskim i britanskim trupama koje rade u bliskom i ključnom partnerstvu", rekao je Vilijam u izjavi poljskim medijima.

"Takođe želim da odam počast inspirativnoj humanosti poljskog naroda. Otvorili ste svoja srca koliko i svoje domove,” rekao je princ.

Nakon vojnih angažmana, princ od Velsa treba da otputuje u Varšavu da poseti poslovni blok koji je pretvoren u smeštajni centar u kome se nalazi oko 300 ukrajinskih žena i dece koji su pobegli od rata.

Princ će u četvrtak položiti venac na Grob neznanog vojnika u poljskoj prestonici, gde su njegovi pokojni deda i baka, kraljica Elizabeta i njen suprug princ Filip, takođe položili venac tokom svoje državne posete 1996. godine, nakon čega će imati sastanak sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: