Moskva zapretila: Sada je ozbiljno

Moskva -- Isporuke stranog oružja Ukrajini približavaju nuklearnu apokalipsu, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Svaki dan tokom koga se strano oružje isporučuje Kijevu u konačnom zbiru čini sve bližom upravo ovu nuklearnu apokalipsu", ocenio je Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući Sputnjik, čiji je deo objavio na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, pretnja od nuklearnog sukoba u svetu nije prošla, već je porasla.

"Sada je ozbiljno. Da li je prošla pretnja od nuklearnog sukoba? Ne, nije prošla, samo je porasla", rekao je zvaničnik.

On je, govoreći o "specijalnoj operaciji" u Ukrajini, takođe istakao da Zapad nije verovao da će se Rusija odlučiti na uzvratne mere, ali se preračunao i sada su posledice mnogo teže, nego što su mogle biti da su sa Moskvom potpisali dokument o bezbednosnim garancijama.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova "čelendžer 2" u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije "Pustinjska oluja", bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu