Predsedniče, Vagner želi da vas ubije

Čad, zemlja u srcu Afrike, najnovije je poprište borbe Rusije i Zapada za uticaj u Africi, piše Njujork tajms.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 22.03.2023.

11:43

Predsedniče, Vagner želi da vas ubije
Foto: Profimedia

Taj list navodi da Sjedinjene Američke Države, kada je reč o Čadu, trenutno pribegavaju istim metodama borbe protiv Rusije kao uoči invazije na Ukrajinu prošle godine.

Američka je vlada, piše NYT, nedavno upozorila predsednika Čada Mahamata Idrisa Debija da plaćenici iz ruske grupe “Vagner” pokušavaju da ga ubiju, a onda je ta informacija procurila u javnost.

Prema američkim informacijama, ruski plaćenici, prisutni u nizu afričkih zemalja, planirali su da ubiju Debija i nekoliko njegovih bliskih saradnika i da podržavajući pobunjeničke borce u susednoj Srednjeafričkoj Republici prošire svoj uticaj na novu afričku zemlju.

Analizirajući najnoviji razvoj geopolitičke igre na rudama bogatom, a politički i bezbednosno haotičnom kontinentu, američki dnevnik ocenio je da je "silovitijem američkom pristupu" u Africi cilj da nadoknadi povlačenje Pariza i francuski gubitak moći u bivšim kolonijama.

Naime, francusko vojno povlačenje iz zemalja poput Malija i SAR-a, u kojima su se Francuzi borili protiv militantnih frakcija, iskorišćavaju Rusi, čiji su plaćenici na području tih zemalja najmanje pet godina. SAD ovaj put odlučile su da blokiraju dalje širenje ruskog uticaja u tom delu Afrike, a Čad je, čini se, tačka preko koje Vašington neće preći.

Neimenovani američki zvaničnik koji je, navodi NYT, tražio da ostane anoniman jer je reč o pitanju vezanom za nacionalnu bezbednost, rekao je da planiranje atentata na predsednika Čada predstavlja "novo poglavlje" u delovanju ruske grupe plaćenika “Vagner” u Africi jer pokazuje da je prvi čovek te grupe Jevgenij Prigožin sada spreman i na likvidaciju onih koji mu stoje na putu.

"SAD zato su se okrenule ‘drugačijim’ merama čiji je cilj da se uspori, zauzda, zaustavi i preokrene uticaj Vagnera u Africi", rekao je izvor za NYT.

Prema studiji Instituta za mir u Stokholmu, 2020. i 2021. godine 45 posto velikog naoružanja u Afriku je stiglo iz Rusije.

Čak 22 afričke zemlje odbile su u proteklih godinu dana da osude rusku agresiju na Ukrajinu, što potvrđuje povezanost s Rusijom.

Drugi afrički igrači kažu da se ne žele uvući u sukob i postati jedno od ratišta kao u prošlosti. Naime, američko i rusko odmeravanje snaga Afrika dobro poznaje, naročito ono u vreme Hladnog rata, prenosi Jutarnji list.

Kada je reč o Čadu, Rusija je odbila optužbe o planiranju atentata na predsednika. Iz Moskve su poručili da je Mahamat Idris Debi pozvan na Drugi rusko-afrički samit, kom će u maju domaćin biti Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: