"Postoje samo dve velike sile, a nijedna nije Rusija"; Druga ima "dil" sa Ukrajinom i Putin to zna

U svetu postoje samo dve velike sile, SAD i Kina, Rusija nije u toj klasi, a Pekingu ovaj rat ne odgovara, tvrdi hrvatski nuklearni fizičar Tonči Tadić.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tadić je za zagrebačku N1, komentarišući posetu kineskog predsednika Moskvi, rekao da predsednik Kine želi da pokaže svoju zemlju kao medijatora.

"Kini ovaj rat nikako ne odgovara i nije bilo nikakvih konsultacija s njima. Ne zaboravite da Ukrajina ima s Kinom potpisanu deklaraciju o nuklearnoj bezbednosti, kao i sa SAD-om i Velikom Britanijom. Si nikako neće dopustiti nuklearno oružje u Ukrajini. Kineski uticaj jača i što Rusija više slabi, to će kineska pozicija biti jača", dodao je.

"Treba imati i na umu njihove odnose na Dalekom istoku, koji je nasilno oduzet Kini, i ako se govori o obnovi carstava, to se onda odnosi i na Aziju, a ne samo na Ukrajinu", kaže.

Dodaje da su ta područja vulkanski aktivna i bogata mineralima koji su bitni za kinesku industriju. "Kina polako ulazi u prostor u kojem je dominirala Rusija koja je zaokupljena Ukrajinom. Rusija sada ima dva izbora, biti kineska ili evropska sirovinska baza", rekao je Tadić.

"Čudi me od samog početka, pitam se zašto je Putin krenuo u rat. Rat najmanje odgovara Rusiji i da nije ušao u rat, mogao je ostvariti daleko više mirnim putem gde bi Zelenskog pritiskali Šolc i Makron da pristane na neke stvari", kaže Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu