Stižu

Komandant specijalnog štaba Bundesvera za Ukrajinu je jasan: Nemačka drži svoju reč i već do kraja marta Ukrajini stižu tenkovi.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To bi, očekuje nemački general, trebalo da promeni stanje na frontu.

Nemačka će do kraja meseca poslati Ukrajini obećane tenkove Leopard i oklopna vozila Marder, najavio je komandant specijalnog štaba za Ukrajinu, brigadni general Kristijan Frojding.

"To će", smatra, "ukrajinske oružane snage dovesti u priliku da ponovo preuzmu inicijativu".

Oružje i municija, kako iz Nemačke, tako i iz drugih zemalja Zapada, će, prema njegovom mišljenju, bitno uticati na zbivanja na frontu: "To će već biti nešto drugo", kaže general Frojding.

Iako je teško doći do nepristrasnih izveštaja sa fronta, sve ukazuje na to da je situacija teška – i to za obe strane. Od jeseni nema većih pomeranja linije fronta, uprkos ogromnim pojačanjima ruskih snaga i ogorčenoj borbi Ukrajinaca, pre svega oko Bahmuta. Da li zapadno oružje stiže prekasno?

Nemački general kaže da ne misli tako. Borbe za Bahmut jesu žestoke, ali, smatra, ukrajinska strana će sasvim sigurno krenuti u kontraofanzivu. "To se neće dogoditi 2. aprila u 8 sati ujutro", dakle čim Ukrajinci dobiju novo oružje. Svi ti sistemi bi, naime, tek trebalo da nađu svoje pravo mesto u strategiji Ukrajinaca i "zato ne očekujemo inicijativu u sledećim danima, nego u sledećim mesecima", kaže Frojding.

Radije obuka nego spavanje

Nemački general je i sam devedesetih godina prošlog veka prošao tenkovsku obuku u Munsteru, dakle u istoj kasarni u kojoj se proteklih nedelja izvodila obuka ukrajinskih vojnika u upravljanju oklopnim vozilima Marder i tenkovima Leopard. I on ih je posetio tokom obuke i bio je, kaže, impresioniran: "Oni imaju takvu želju za znanjem i volju za učenjem, da je to za nas začuđujuće, izvanredno i izrazito impresivno", kaže 51-godišnji nemački oficir.

I nakon čitave nedelje obuke, Ukrajinci su želeli da nastave sa vežbama čak i posle 22 sata, kada je u stvari vreme za spavanje.

Ipak, general upozorava da ne može sve da se nauči za samo šest nedelja obuke, a podseća i na to da se ruske snage ne smeju potceniti. I kada je reč o ljudstvu i kada je reč o opremi, Moskva ima ogroman potencijal. Ali, na pitanje da li će Ukrajinci u ovom ratu da pobede, general daje veoma kratak odgovor: "Da."

Isto se može čuti i od nemačkog ministra obrane Borisa Pistorijusa, dok je kancelar Olaf Šolc ipak oprezniji – on izjavljuje samo da "Ukrajina mora da opstane", a Putinov rat da propadne.

Ipak, i Frojding ukazuje da to zavisi i od prijatelja Ukrajine na Zapadu. "Mi činimo sve da ih obučimo, opremimo i podržimo, kako bi onda moglo da dođe do uspešnog okončanja", kaže general.

Ukrajina jeste na početku imala i oružje i opremu, ali teško da bi opstala nakon godinu dana rata bez pomoći sa Zapada, uveren je nemački general.

"Bez naše pomoći neće ići"

Kao što je obećala, Nemačka će Ukrajini, osim ovih tenkova i oklopnih vozila, isporučiti još jedan sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T, a tokom aprila i jedan sistem američkog Patriota. Kada je reč o borbenim avionima, Frojding kaže da to za Nemačku "još nije pitanje". Slovačka i Poljska su najavile isporuku Ukrajini aviona MiG-29 s kojima ukrajinski piloti imaju iskustva.

Nemačka je u stvari nasledila eskadrilu od 24 MiG-a 29 iz arsenala bivše Istočne Nemačke, ali je ona još početkom 2000-ih prodata Poljskoj za simboličan iznos od jednog evra za svaki od 22 aviona tog tipa. Jedan se otada srušio, a jedan je zadržan kao muzejski primerak – na kraju krajeva, reč je o avionima izgrađenim još osamdesetih godina prošlog veka.

Nemački general ujedno naglašava i da to najverovatnije neće biti kraj vojne pomoći Ukrajini. Sasvim je očigledno da je Putinova strategija "dugog daha" i da je uveren da može duže vreme da vodi rat nego Ukrajinci.

"Sada se radi o tome da mu pokažemo da nije u pravu i zato smo svi mi zaduženi da nastavimo da pomažemo Ukrajini."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu