Kurti večeras priznao: ZSO mora da se formira

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti potvrdio je večeras da sporazum u Ohridu, između Beograda i Pri[tine, kao uslov sadrži i osnivanje ZSO.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 22.03.2023.

22:45

Kurti večeras priznao: ZSO mora da se formira
Aljbin Kurti; Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kurti je u intervjuu za RTK istakao da sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene napred.

On je rekao da se u članu 10. evropskog predloga kaže da obe strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primeniti.

"Postoji udruživanje u sporazumu. Član 10 kaže da obe strane moraju da primenjuju prethodne sporazume koji su obavezujući. Dakle, postoji 39 sporazuma koji se moraju sprovesti. Postoje sporazumi poput onog za vraćanje katastarskih knjiga, koji je peti na listi", objasnio je Kurti.

Kako je rekao, ne poriče tako nešto, ali dodaje da je u članu 7, u kojem se govori o srpskoj zajednici, reč o službama a ne strukturama.

"Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova", dodao je Kurti i ukazao da je imao više predloga, ali da je, tvrdi, druga strana zapretila da će prekinuti razgovore. Kurti je rekao i da je ponudio tri stuba za statut Udruženja.

"Tražio sam tri stuba Udruženja. Ako se složimo, u skladu sa Ustavom i odlukom suda, sa evropskim i američkim stavom o ova tri stuba, sutra ću vam doneti nacrt statuta. Svi su 19. marta ujutru mogli da imaju nacrt na osnovu ova tri stuba. To kaže samouprava srpske zajednice, a ne srpskih opština na Kosovu" , rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, kada se pominje samouprava srpske zajednice, to postoji u okviru zaštite nacionalnih manjina. Ponovio je da je Srbija odbila da potpiše sporazum u Ohridu, jer, kako je rekao, nema volje da ga primeni.

Kurti je naveo da je on uvek bio konstruktivan i da, prema njegovim rečima, u poslednjem sporazumu postoji ravnopravnost između dve strane.

"Već smo imali indicije, pa čak i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU presudi i osudi nekonstruktivno ponašanje Srbije", rekao je Kurti.

Dodao je da uvek traži više nego što se nudi, jer mislii da Kosovu više pripada. Kurti je rekao i da je Ohridski sporazum "de fakto priznanje Kosova od strane Srbije".

"Dobro sam pročitao tekstove i kada vidim da postoje ovakvi univerzalni koncepti, kada se uračunaju nezavisnost, teritorijalni integritet, ravnopravnost stranaka, onda sam konstruktivan. Ali, što sam bio aktivniji i kreativniji, to je nastajao otpor druge strane, koji je krunisan nepotpisivanjem, jer i oni znaju, kao i ja, da je to faktičko priznanje Kosova", rekao je Kurti.

Naveo je i da se odnosi između Kosova i Srbije ne mogu normalizovati bez rešavanja zločina počinjenih tokom rata.

"Po mom snažnom uverenju, prevazilaženje, suočavanje sa nasleđem prošlosti je generički pojam koji se mora prevesti u mnoge stvari koje su problematične između naše dve zemlje. Odnosi se ne mogu normalizovati bez rešavanja zločina počinjenih tokom rata i mnogih drugih pitanja koja nisu vezano za rat. U aneksu već imamo pitanje nestalih kao hitno", rekao je Kurti.

On je naveo da se, po pitanju Srpske pravoslavne crkve, u sporazumu navodi "formalizacija statusa", i da to ne znači promenu, već da "nešto imate, ali želite da se to formalizuje".

"Rekao sam u Ohridu da je Srbija, koliko znam, sekularna država. Dakle, da bi se formalizovao status, rekao sam da sam zainteresovan da otvoreno razgovaram sa patrijarhom SPC Profirijem", objasnio je Kurti i dodao da je evropskim posrednicima i predsedniku Srbije poručio da nema smisla da versku instituciju predstavljaju zvaničnici sekularne države.

Kako kaže, rečeno mu je "da patrijarh odbija da se sastane sa njim". Govoreći o stavovima opozicije, kaže da su akcije lidera DPK i DSK i dovele do ovakve situacije.

"Često razmišljam kako bi izgledao proces dijaloga da oni nisu potpisali ove sporazume", rekao je Kurti i dodao da je spreman da pruži odgovore u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: