Kroz tunel do slobode: Filmski beg iz makedonskog zatvora FOTO/VIDEO

Grupa zatvorenika u makedonskom zatvoru "Idrizovo" pokušala je pobeći kroz iskopani tunel, saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.03.2023.

11:00

Kroz tunel do slobode: Filmski beg iz makedonskog zatvora FOTO/VIDEO
EPA/MOHAMMED BADRA

Kako se navodi, grupa od najmanje osam zatvorenika planirala je beg iz najvećeg makedonskog zatvora kroz tunel koji su iskopali.

Tunel je dug oko 40 metara. MUP dodaje da je nakon saznanja da grupa planira beg sproveo kriminalističko-operativne aktivnosti provere te informacije i rezultate dostavio Upravi za izvršavanje sankcija.

Ta uprava je, navodi se, proverila mesto koje je označeno kao potencijalni tunel i pronašla "iskopan tunel dug oko 40 metara".

Tunel se nalazi uz objekt koji je korišćen za odlaganje uglja uz ženski deo na dubini od oko jedan metar, promera oko 80 centimetara. "U tunelu je pronađeno nekoliko plastičnih korpi za koje su bili zavezani konopci, kojima se izvlačila iskopana zemlja, i električni kabl sa sijalicom koji je služio za osvetljavanje tunela", navodi policija. Iako osujećen, pokušaj bekstva nekolicine zatvorenika osuđenih od 10 do doživotne kazne zatvora iz skopskog zatvora Idrizovo izazvalo je brojna reagovanja, a iz stranke Alternativa oštro su protestovali zbog smene direktora ove kaznene institucije Špenda Tahirija i tvrde da je to učinjeno samo zato što je njihov član.

"Reći da direktora zatvora Idrizovo treba smeniti ne da je nedolično, već je i nezahvalno", saopšteno je iz Alternative.

Ističu da su zahvaljujući savesnom upravljanju Tahirija, otkriven, uhvaćeni i sankcionisani brojni pokušaji bekstva i unošenja droge u zatvorski krug, uključujući i poslednji pokušaj, za koji kažu da je kruna njegovog uspeha.

Ukazuju da je ova akcija u Idrizovu pripremana dugo i ostaće zabeležena kao istorijski uspeh direktora zatvora.

"Nažalost, MUP se kiti tuđim perjem - želi da dobije poene od rada nekoga ko je, žrtvujući svoj život i život svoje porodice, radio dostojanstveno i sa najvećim profesionalizmom i savešću rukovodio institucijom kojom je možda najteže upravljati u zemlji", naveli su iz Alternative.

Odluku o smeni Tahirija saopštio je premijer Dimitar Kovačevski na konferenciji za novinare, preneli su skopski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: