Kina ogorčena: Nečuveno

Kina je oštro reagovala na posetu nemačke ministarke za razvojnu pomoć Betine Štark-Vacinger Tajvanu, prvu posetu člana nemačke vlade posle 26 godina.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MIGUEL CANDELA
EPA-EFE/MIGUEL CANDELA

"Uručili smo snažnu protestnu notu nemačkom ambasadoru u Pekingu", saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ranije je opisao posetu Betine Štark-Vacinger Tajvanu kao "nečuven čin".

"Nemačka vlada treba da se pridržava principa 'jedne Kine' i da odmah prekine aktivnosti sa tajvanskim separatističkim snagama i prestane da im šalje ohrabrujuće signale", navodi se u protestnoj noti Pekinga, koji Tajvan smatra otcepljenom provincijom i delom Kine.

Betina Štark-Vacinger je na Tajvanu potpisala sporazum o saradnji Nemačke i Tajvana u oblasti nauke i tehnologije sa ministrom nauke Cung-Cong Vuom.

U tajvanskim medijima prva poseta člana nemačke vlade posle 1997. godine predstavljena je kao "istorijski događaj".

Nemačka nema diplomatske odnose sa Tajvanom. Betina Štark-Vacinger je rekla da poseta Tajvanu služi "profesionalnoj razmeni mišljenja" i u izjavama lokalnim medijima minimizirala političku dimenziju svog boravka na Tajvanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da je protestna nota Pekinga "primljena k znanju".

Istovremeno je saopšteno da je poseta Betine Štark-Vacinger u skladu sa privrženošću Nemačke principu politike 'jedne Kine'. Poslednjih godina bilo je sastanaka između Nemačke i Tajvana na ministarskom nivou, ali su ti sastanci održani ili u Nemačkoj ili u trećim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu