Podrška Kijevu je u interesu Italije; Meloni: Nastavljamo, čak i po cenu...

Italija će nastaviti sa podrškom Ukrajini u odbrani od ruske agresije, čak i po cenu narušavanja rejtinga aktuelne vlade.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.03.2023.

15:52

Podrška Kijevu je u interesu Italije; Meloni: Nastavljamo, čak i po cenu...
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Ovo je danas saopštila premijerka Italije Đorđa Meloni.

Poslednje ankete pokazuju da vojna pomoć Kijevu nije popularna kod birača, ali je Meloni u obraćanju Senatu naglasila da će vlada "nastaviti to da sprovodi jer je u skladu sa nacionalnim vrednostima i interesima", prenosi Rojters.

Pitanje pomoći ukrajinskim ratnim naporima postalo je problematično za Meloni, koja snažno podržava Kijev, za razliku od saveznika iz njene konzervativne koalicione vlade koji su daleko dvosmisleniji po tom pitanju, navodi britanska agencija.

Lider pokreta Forca Italija i bivši premijer Silvio Berluskoni, koji je stari prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, prošlog meseca je okrivio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za izazivanje sukoba.

Forca Italija je glasala za isporuku oružja Ukrajini, kao i Liga, stranka pod vođstvom zamenika premijera Matea Salvinija, još jednog od italijanskih lidera koji je gajio bliske odnose sa Putinom.

Anketa koju je krajem februara objavio dnevni list Korijere dela sera pokazala je da je oko 45 odsto Italijana protiv slanja oružja u Ukrajinu, dok je 34 odsto za, uz 21 odsto anketiranih koji nisu želeli da se izjasne.

Čak su i pristalice stranke Braća Italije, koju vodi italijanska premijerka, podeljene po ovom pitanju, a 47 odsto njih se izjasnilo protiv isporuke oružja Ukrajini, navodi Rojters.

Meloni je u današnjem obraćanju Senatu ostala čvrsto pri svom stavu.

"Ukrajinski narod brani vrednosti slobode i demokratije na kojima počiva naša civilizacija i same temelje međunarodnog prava", rekla je ona i dodala da je vojna pomoć potrebna u odbrani državi koja je napadnuta.

Italija je do sada poslala nekoliko paketa vojne pomoći Ukrajini u mandatu ranije vlade nacionalnog jedinstva Marija Dragija, a Rim i Pariz trenutno rade na isporuci francusko-italijanskog PVO sistema SAMP/T Mamba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: