Beskonačni ciklus CIA užasa

U Siriji CIA je pokušala da uništi proizvodnju hrane, da razori bolnice i škole, da stanovništvo ostavi bez vode i struje, tvrdi sajt "Global riserč"

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2023.

11:39

Beskonačni ciklus CIA užasa
Foto: Profimedia

U tekstu se navodi da je, poput odreda smrti iz "programa Feniks", CIA koristila hemijsko oružje u pokušaju da sruši vladu Bašara el Asada. Atentati, mučenje, odredi smrti, teroristički napadi pod lažnom zastavom, kao i masovni nadzor stanovništva, predstavljaju tzv. američki rat protiv terorizma, stoji u tekstu.

Sajt "Global riserč" navodi da se proučavanjem američkog "rata protiv terorizma" mogu steći dragoceni uvidi u načine na koje su SAD vodile ratove u Avganistanu, Siriji ili Iraku.

Jedan od takvih programa CIA bio je "program Feniks, koji je, kako dalje piše "Global riserč", predstavljao "široku kampanju mučenja i ubistava", "koja je imala za cilj da uništi ono što je CIA nazvala vijetkongovskom infrastrukturom."

Kako se objašnjava, Vijetnam je doslovno bio laboratorija za proučavanje taktike u borbi protiv "terorizma", kako su ovaj pokret nazivali zvaničnici vlade SAD. U prvim danima prisustva CIA, u Vijetnamu su bili dozvoljeni razni eksperimenti sa načinima borbe protiv revolucije.

Na primer, službenik CIA Ralf Džonson je stvorio "pokrajinske izviđačke jedinice" (PRU), koje su imitirale taktiku naoružanih propagandnih timova. Regrutujući okorele kriminalce i razne etničke manjine, CIA je formirala brutalne odrede smrti, visoko obučene u metodama tajnog rata.

U stvari, tokom celog rata u Vijetnamu, CIA je organizovala terorističke napade pod lažnom zastavom, uključujući i napade na pozorišta, koje je pripisivala "teroristima" Vijetkonga.

Primarna svrha odreda smrti bila je da se infiltriraju na teritoriju "neprijatelja" i kidnapuju ili ubiju neku metu.

Beskonačni ciklus užasa

Takođe, CIA je izgradila zatvore širom zemlje, koji su korišćeni za torturu političkih zatvorenika.

Zatvorenici su u njima bili podvrgavani mučenjima, gladovanju, premlaćivanju, strujnim udarima i silovanjima, što je praksa koja je kasnije usavršena u zatvoru Abu Graib u Iraku ili Gvatanamu na Kubi, navodi dalje "Global riserč", a prenosi Raša tudej Balkan.

Preko specijalnog programa USAID, CIA je slala strujne generatore širom zemlje, koje je koristila tajna policija da muči Vijetnamce. Ali Vijetnam je u tome samo jedan primer. Slične metode su korištene u Avganistanu ili Iraku. Ljudi su ostajali zatočeni mesecima i vrlo malo je preživelih.

Sve ovo zajedno, tvrdi ovaj sajt, predstavlja "beskonačan ciklus užasa". Mnogi koji su završili u ovim zatvorima nisu bili deo pokreta otpora. Mnogi su bili žrtve iznude. A treće su za torture izabrali njihovi lični neprijatelji.

Treći aspekt "programa Feniks" bilo je prikupljanje obaveštajnih podataka.

CIA je održavala veliku mrežu špijuna širom zemlje u Južnom Vijetnamu. Međutim, u stvarnosti se to pokazalo nemogućim, jer su Južnovijetnamci često kovali zavere jedni protiv drugih.

Nakon pada diktatora Diema, Vijetnam je prošao kroz seriju državnih udara u režiji vijetnamskih generala. Osim toga, svi oni su nastojali da iskoriste svoje položaje kako bi se obogatili. Dilovanje droge, pronevere, prostitucija i reket za zaštitu postali su nešto uobičajeno.

Naravno, i mnogi američki "izvođači radova", vojni oficiri i oficiri CIA, takođe su uspeli da zarade bogatstvo putem raznih korupcionih šema, poput trgovine drogom, tvrdi "Global risrč", koji dodaje i da je ceo rat započet kako bi se pojedinci obogatili.

Vojska je ubrzo postala konkurencija CIA, a CIA nije želela da deli informacije. Vojska je često preraspoređivala ljude u obaveštajne službe, bez prethodnog iskustva ili obuke. CIA ih je, s razlogom, smatrala amaterima.

Ipak, uprkos poteškoćama, oni su uspeli da uspostave ogromnu bazu imena za koje su verovali da čine imena pristalica glavne političke partje koju su smatrali za protivnika NLF.

CIA je čak izdavala i stripove u kojima su objašnjavali koje prednosti Vijetnamcima nudi status doušnika. Bacili su milijarde propagandnih letaka širom zemlje. CIA je angažovala i ekscentričnog oficira južnovijetnamske vojske po imenu Be, koji je bio stručnjak za vijetnamsku mitologiju, kako bi razradila ideologiju za indoktriniranje kadra u još jednom pokušaju da imitiraju NLF.

U "program Feniks" bile su uključene i američke snage za specijalne operacije. Delovali su kao savetnici koji su obučavali PRU timove. Često su ovi savetnici slati u jedinice PRU koje su već bile dobro obučene i iskusne u načinima vođenja tajnog ratovanja.

Rat SAD protiv planete

Ipak, svi ovi napori koji uključuju liste neprijatelja, centre za mučenje, psihološke operacije i odrede smrti, na kraju bi se pokazali beskorisnim. CIA je samo retko uspevala da uhvati visoke članove NLF-a. Nisu uspeli ni da povrate kontrolu nad selima.

Ipak, kako piše "Global riserč", iskustva iz "programa Feniks" CIA je primenjivala u gotovo svakom kasnijem američkom ratu.

U Siriji je CIA pokušala da uništi proizvodnju hrane, bolnice i škole, da stanovništvo ostavi bez vode ili struje. Poput odreda smrti iz "programa Feniks", u Siriji su često koristili i hemijsko oružje u pokušaju da sruše Asadovu vladu, piše taj sajt.

"Jedno od mesta za ponovnu primenu nešto modifikovanih metoda 'programa Feniks' je Ukrajina, gde je nacističkim odredima smrti dozvoljeno da terorišu civilno stanovništvo. Jednom rečju, 'program Feniks' proširio je mrežu terora i terorizma širom sveta. I nesumnjivo će to činiti i dalje, sve dok traje rat Amerike i njenih saveznika protiv planete", zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: