Predator protiv MiG-25: Ispalio dve rakete na rusku letelicu, a onda... VIDEO

Nakon obaranja američkog drona MQ-9 Reaper od strane ruskog Su-27 u Crno more, postavlja se pitanje da li dronovi imaju šansu u borbi protiv aviona.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Utorak, 21.03.2023.

11:19

Predator protiv MiG-25: Ispalio dve rakete na rusku letelicu, a onda... VIDEO
Depositphotos/paulfleet/Ilustracija

Dva ruska Su-27 presrela su američki dron MQ-9 Reaper 14. marta iznad crnog mora i oborila ga ne koristeći rakete već ispuštajući gorivo iz rezervoara. Navodno je drugi ruski Su-27 uspeo da zakači propeler Reapera, nakon čega je dron pao.

MQ-9 Reaper je kreirao General Atomic za izviđanje i borbu. Najčešće se ovaj dron može videti opremljen raketama vazduh-zemlja. Ovo nisu rakete za suprotstavljanje bilo kom borbenom avionu. Međutim, do 2020. godine, američko vazduhoplovstvo je sprovelo najmanje tri poznata uspešna testiranja rakete vazduh-vazduh AIM-9Ks Block II. Nosač rakete i lansirna platforma rakete bio je upravo MQ-9 Reaper.

Pod određenim okolnostima, najverovatnije u borbenim misijama, američka bespilotna letelica bi mogla da bude opremljena raketama za vazdušnu borbu. Prvo testiranje rakete vazduh-vazduh u zajedničkoj upotrebi sa američkim dronom bilo je 2017. Tada je američko vazduhoplovstvo saopštilo da je uspešno pogodilo pravi vazdušni cilj – bespilotni letelicu BKM-167.

Američko vazduhoplovstvo može da napadne vazdušni cilj tokom borbe. Ali može li se odbraniti? Odgovor je - da. Ranim modelima MQ-9 nedostajale su takve elektronske protivmere protiv neprijateljskih projektila. Danas, međutim, MQ-9 Reaper može da obezbedi elektronske i potrošne protivmere. Slaba karika u ovim savremenim protivmerama je da su one usmerene na suprotstavljanje kopnenoj, a ne vazdušnoj pretnji.

Za sada je poznat samo jedan slučaj da je dron pobedio lovca. To se dogodilo prošle godine u Ukrajini kada je ukrajinski pilot MiG-29 uništio desetak iranskih dronova Šahid-136. Ostaci jednog uništenog drona, međutim, ozbiljno su oštetili avion i on se srušio na zemlju. Pilot se katapultirao.

Naravno, to nije prava vazdušna borba između aviona i drona, ali s obzirom da je Šahid tip drona kamikaze, može se reći da je "uspešno ivršio misiju".

MQ-9 Reaper je napravljen na osnovu prvog drona te vrste, K-1 Predatora, koji se takođe okušao u borbi protiv ruske letelice i "loše prošao".

2002. godine irački MiG-25 je napadnut od strane K-1 Predatora. Dron je na njega ispalio dve rakete vazduh-vazduh.

Avion je uspešnim manevrisanjem uspeo da ih izbegne, a zatim je ispalio raketu vazduh-vazduh koja je bila fatalna za američki dron. Dron je pao na zemlju potpuno uništen. Ovaj incident su dokumentovale video kamere drona koji možete pogledati na sledećem snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: