Kina: Odlučili smo

Moskva -- Strateški izbor Pekinga se sastoji u učvršćivanju i razvoju odnosa sa Moskvom i taj pravac ostaje nepromenjen, izjavio je predsednik Kine.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Si Đinping je to izjavio na neformalnom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Kine.

"Dve zemlje, kao najveći susedi i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj interakciji, jedni druge posmatraju kao prioritet u diplomatiji i spoljnoj politici. Kina uvek vodi nezavisnu spoljnu politiku. Strateški izbor Kine je jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom, on je formiran na osnovu njenih glavnih interesa i opšte tendencije svetskog razvoja", izjavio je kineski predsednik.

Podvukao je da opšti pravac na učvršćivanju strateške saradnje između Kine i Rusije ostaje nepromenjen.

"Kina i Rusija ulažu napore u ostvarivanju nacionalnog razvoja i preporoda, obe zemlje podržavaju multipolarnost sveta i učestvuju u demokratizaciji demokratizaciji međunarodnih odnosa“, dodao je Si Đinping.

Prema njegovim rečima, obe strane bi trebalo da nastave da produbljuju praktičnu saradnju u različitim oblastima, jačaju koordinaciju i saradnju u okviru UN i u okviru drugih multilatelarnih prostora, kao i da budu oslonac i stabilnost u celom svetu.

Si Đinping je doputovao u Moskvu 20. marta. Lideri Kine i Rusije su se sastali u Kremlju na neformalnim pregovorima u ličnom formatu, sastanak je trajao četiri i po sata, a zatim su nastavili dijalog tokom večere.

On je kao predsednik Kine od 2013. godine posetio Rusiju osam puta više nego bilo koju drugu zemlju. U poslednjih deset godina Vladimir Putin i kineski predsednik su se sastali više od 40 puta u različitim formatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu