Milo ili Jakov, ko ima veće šanse?

U Crnoj Gori se i danas analiziraju rezultati prvog kruga predsedničkih izbora i procenjuju šanse Mila Đukanovića i Jakova Milatovića u drugom krugu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.03.2023.

11:20

Milo ili Jakov, ko ima veće šanse?
EPA/Lopez Perujo

Analitičari i poznavaoci prilika u Crnoj Gori procenjuju da Milatović na terenu ima prednost u odnosu na Đukanovića, ali ukazuju da će se aktuelni šef države, koji je izjavio da je uveren u apsolutnu pobedu u drugom krugu, truditi da na birališta izvede Albance i Bošnjake.

"Premala izlaznost je bila u sredinama koje su dugo bile bastion DPS-a, tamo gde su nacionalne zajednice i gde su ljudi zastrašivani godinama da će se desiti nešto strašno ako DPS ne bude na vlasti", kaže urednik političke rubrike podgoričkih Vijesti Mila Radulović.

Prema njenim rečima građani su u prvom izbornom krugu prvi put dobili mogućnost da biraju slobodno, što dokazuje da Demokratska partija socijalista (DPS) nije suverenistički vladala 30 godina nego je imala u rukama sistem i zastrašivanja i podmićivanja koja joj je omogućavala da ostane na tom tronu.

"Nakon što je došlo do tog oslobođenja u avugstu 2020. desilo se ono što se, kako kaže, građanima nije svidelo - da su pobednici počeli da se ponašaju kao oni koje su smenili. Jakov Milatović je dobio ogromnu podršku i to je bilo jasno da će se desiti iz razgovora sa sugrađanima pre izbora. Došla je nova snaga koja je obezbedila uz podršku parlamenta veće plate, veće penzije i to je ljudima dalo nekakav optimizan", navodi Radulović u emisiji TV Vijesti "Boje jutra".

Radulović kaže da Đukanovića ne treba potcenjivati s obzirom na to da je on neko ko dugo vlada, ko ima i dalje ogromnu podršku i ko je dobro izučio zanat.

"Verujem da će se maksimalno potruditi da izvedu građane na birališta, mislim pre svega na Bošnjake i Albance", istakla je Radulović i dodala da će DPS to pokušati da uradi uz pomoć nekih biznismena.

Radulović je rekla da se priča da već ima planiralih letova, ali da nema egzaktnihh podataka. Isto mišljenje deli i direktor Direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović, koji ukazuje na postojanje raznih uticaja sa strane, ali ističe da je za Crnu Goru najopasniji uticaj Đukanovića.

Uveren je da Crna Gora ima šansu da se u drugom izbornom krugu predsedničkih izbora 2. aprila za, kako kaže, "vjek i vjekova reši Đukanovića i njegovog DPS-a.

Opasnost od Đukanovića u drugom izbornom krugu vidi u visokoj izlaznosti i mogućeg dovođenja, kako kaže, rezervnih birača.

"On (Đukanović) planira da dovede 25.000 rezervnih biraća iz inostranstva, pre svega Bošnjaka i Albanaca. Tu je važan oprez da se zauvek zaključi sa režimom Mila Đukanovića", rekao je Bećirović u izjavi za Tanjug.

Deo analitičara je, međutim, uveren da će, ako se narednih dana ne desi neki dramatični skandal, Milatović, koji je iskoristio nezadovoljstvo građana trenutnom političkom scenom, poraziti Đukanovića u drugom krugu.

Za trijumf Milatovića u drugom krugu, kažu, dovoljna je podrška jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Demokrata Alekse Bečića, pa čak i ako ih njihovi birači ne poslušaju u potpunosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: