Država "gori"– veliki sukobi VIDEO

Francuska vlada je preživela je dva glasanja o nepoverenju što otvara put za implementaciju penzine reforme zbog koje su buknuli novi protesti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2023.

21:40

Država
Tanjug/AP Photo/Lewis Joly, File

Na ulicama se demonstranti sukobljavaju s policijom.

Stranke koje su protiv plana podnele su prošle nedelje dva predloga za izglasavanje nepoverenja nakon što su predsednik Emanuel Makron i premijerka Elisabet Born odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlašćenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Poslanici su odbacili u ponedeljak predloge za izglasavanje nepoverenja Vladi, što je dovelo do usvajanja plana penzione reforme. Kako prenose mediji, na trgu Vauban u blizini zgrade parlamenta u Parizu demonstrantima su se pridružili parlamentarni poslanici koji su protiv reforme.

Na društvenim mrežama već su se pojavili snimci sa večerašnjeg protesta, a atmosfera je napeta.

Policija je blokirala neka područja i samim tim onemogućila demonstrantima a slobodno hodaju.

Na video snimcima može se videti da demonstranti širom države pale kontejnere i kante za smeće

Agencija Anadolija javlja da je najmanje 70 ljudi uhapšeno.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: