Zavladao potpuni haos, vlasti se hitno oglasile. Stanovništvo na "udaru", širi se strah FOTO

Tajlandski zvaničnici saopštili su da je u jednoj livnici za reciklažu pronađen metalni cilindar sa radioaktivnim sadržajem.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Nestanak je otkriven pre 10 dana.

Iz parne elektrane u provinciji Pračinburi, 165 kilometara istočno od Bangkoka, 10. marta nestao je metalni cilindar dužine 30 centimetara, koji sadrži radioaktivni cezijum-137, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Guverner provincije Pračinburi, Narong Nakhončinda, rekao je da su tragovi cezijuma-137 otkriveni u nedelju u livnici, koja je oko 10 kilometara udaljena od elektrane, u prašini iz peći kao nusproizvod procesa topljenja.

Rad u livnici je potom prekinut, a zaposleni radnici i stanovnici obližnjih naselja su pregledani.

Zdravstveni zvaničnici su saopštili da će zdravstveni kartoni u svim zdravstvenim ustanovama u provinciji biti provereni, da bi se videlo da li su neki pacijenti imali simptome koji su prouzrokovani izlaganjem zračenju.

Produženi direktan kontakt sa radioaktivnim materijalom može izazvati osip na koži, gubitak kose, afte, umor i povraćanje, a kratkotrajni kontakt sa cezijumom-137 možda neće pokazati trenutne simptome, ali može da poveća rizik od kancerogenih bolesti.

Cilindar koji je nestao težak je 25 kilograma i bio je povezan sa silosom visine 17 metara, koji se koristi za merenje sadržaja pepela.

Policija sumnja da je cilindar ukraden radi prodaje.

Pročitajte još:

Tanjug/the Prachinburi Provincial Public Relations Office via AP
Tanjug/the Prachinburi Provincial Public Relations Office via AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu