Država na korak do totalnog haosa. Neviđen pritisak, donose odluku

Narodna skupština Francuske danas odlučuje o sudbini vlade Elizabet Born, premijerke iz Makronove partije "Preporod".

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 20.03.2023.

18:28

Država na korak do totalnog haosa. Neviđen pritisak, donose odluku
Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Ona je krajem prošle nedelje, na inicijativu predsednika, odlučila da se pozove na član 49/3 Ustava i tako pogura kontroverznu penzionu reformu kroz parlament bez formalnog glasanja.

Njen potez dodatno je razbesneo Francuze, koji se dva meseca neumorno opiru ideji da ih zadrže na tržištu rada dve godine duže, zbog čega je ovog vikenda na ulicama gradova zavladao haos, a 169 demonstranata je uhapšeno.

Podsetimo, nemire koji nedeljama vladaju širom Francuske izazvao je Makronov predlog za reformu penzionog sistema, po kome bi starosna granica za punu penziju bila podignuta sa 62 godine, koliko sada iznosi i što ih čini najmlađih penzionera na Zapadu, na 64.

Ovu reformu predsednik je najavio građanima u okviru svoje kampanje za reizbor, uz obrazloženje da je sadašnji sistem, u kojem čak 14 odsto ukupne privrede zemlje odlazi na isplatu penzija, pred kolapsom.

Iako još uvek ne može da se razazna hoće li opozicija uspešno staviti na stranu ideološke razlike kako bi sakupila 289 ruku potrebnih za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi, u slučaju da uspe, premijerka će biti primorana da podnese ostavku, dok će zakonski predlog, koji je "nuklearnim člankom" na silu pokušala sa usvoji, biti odbačen.

Radikalna desničarska partija "Nacionalni skup", koju predvodi Marin le Pen, glavni je pokretač današnjeg glasanja o poverenju vladi, ali s obzirom na to da imaju samo 88 poslanika, biće im potrebna podrška ostalih kolega.

Matematički gledano, izglasavanje nepoverenja neće biti moguće bez podrške republikanaca koji su kao ključni strateški partner aktuelnog predsednika Emanuela Makrona već najavili da ne planiraju rušenje vlade jer "ne žele da dodatno destabilizuju ionako haotičnu situaciju u zemlji".

Upravo zbog toga je ovog vikenda vandalizovano sedište stranke u Nici, odakle potiče njihov predsednik Erik Sioti, a huligani su rukovodstvu zapretili grafitima da će u ponedeljak glasati protiv vlade, jer će "u suprotnom snositi još gore posledice". Sindikati apeluju na građane da javnim nemirima izvrše pritisak na funkcionere kako bi pokušali da zaustave reformu u poslednji čas, a ove nedelje su zvanično najavljeni novi masovni protesti.

Najveći problem, do sada, predstavljaju francuski maturanti koji bi sledeće nedelje trebalo da počnu maturu, a zbog najavljenog štrajka prosvetnih radnika još ne znaju kako će se to odvijati.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: