Si kod Putin; "Poštujemo kineski plan o Ukrajini, razmotrićemo" VIDEO

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je kineskog lidera Si Đinpinga u Kremlju.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 20.03.2023.

15:26

Si kod Putin;
Foto: Tanjug/Russian Presidential Press Office via AP

Dva lidera razgovarali su na neformalnom sastanku o stanju strateškog partnerstva i perspektivama daljeg razvoja. Pregovori predsednika Rusije i Kine završili su se nakon 4,5 sata u Kremlju.

Lideri su se pozdravili u predstavničkom kabinetu u prvom korpusu Kremlja. Razgovor protiče u ličnom formatu, a zatim će lideri nastaviti dijalog tokom večere.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je kineskom lideru da mu je zadovoljstvo što lično može da mu čestita na novom mandatu, kao i da je njegov rad tokom protekle decenije dostojno ocenjen. Prema njegovim rečima, Kina i Rusija imaju mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.

Ruski predsednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

"Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i s uvažavanjem se odnosi prema kineskom planu o Ukrajini. Naravno, imaćemo mogućnost da razmotrimo to pitanje. Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti za sve zemlje", istakao je Putin.

Putin je, takođe, naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi s većinom međunarodnih pitanja.

"Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina – tada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa“, rekao je Putin Siju.

Si Đinping se Putinu obratio kao "dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati sledeće godine, na izborima za predsednika države.

"Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje“, istakao je Si.

On je dodao da mu je drago što je za prvu zemlju koju će posetiti u svom trećem mandatu odabrao upravo Rusiju, te da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.

"Kineska strana poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, jer u to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo mi najveće susedne zemlje. Mi smo partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji“, naglasio je Si.

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u radnu posetu Rusiji 20. marta.

To je njegova prva poseta inostranstvu nakon ponovnog, trećeg izbora za šefa države. Si Đinping je u ponedeljak, po dolasku u Rusiju, izjavio da su Peking i Moskva pouzdani partneri u svetu koji nije nimalo miran, te da je Kina spremna da zajedno s Rusijom odlučno brani međunarodno pravo.

Poseta kineskog predsednika Rusiji traje od 20. do 22. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: