Pentagon ih naoružao; Ovo je glavno oružje za kontraofanzivu, obučavaju se i žene VIDEO

Ukrajinska štampa priča o prijemu naoružanja od Pentagona koje će odigrati jednu od glavnih uloga u najavljenoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: oružjeonline

Ponedeljak, 20.03.2023.

14:01

Pentagon ih naoružao; Ovo je glavno oružje za kontraofanzivu, obučavaju se i žene VIDEO
Foto: Profimedia

Reč je o bacačima granata MK153 SMAW dizajniranim za uništavanje terenskih utvrđenja. Ovo oružje je takođe moguće koristiti protiv ljudstva i lako oklopnih ciljeva. MK153 SMAW je predat Ukrajini u jednom od najnovijih paketa vojne pomoći.

Ne samo jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine, već i dobrovoljačke ženske formacije obučavaju se za udar na utvrđenja. Komanda navodi da su ovi bacači granata neophodni za uspeh eventualne ofanzive ukrajinske vojske.

Kijev još ne precizira koja modifikacija bacača granata i u kojoj količini je prebačena iz SAD. MK153 SMAW se proizvodi od 1984. godine i najaktivnije je korišćen u Zalivskom ratu 1991.

MK153 SMAW je prenosivi raketni bacač koji se ispaljuje sa ramena. Prvenstveno se koristi za protivoklopne i antistrukturne misije.

Postoje tri glavne konfiguracije ovog oružja. SMAW-D je municija dizajnirana za uništavanje zemunica i bunkera na otvorenim površinama; SMAW-D(SC) je za upotrebu u borbama u zgradama i drugim zatvorenim prostorima; SMAW-NE je verzija sa termobaričnom bojevom glavom.

Poslednja opcija je u službi američkih Navy SEAL, a prethodne verzije su u velikim količinama uskladištene u arsenalu Pentagona.

MK153 SMAW je lanser 83 mm težine 7,5 kg za lansiranje rakete sa ramena. Pruža mogućnost ugradnje laserskog nišana. Efektivni domet je oko 500 metara.

Međutim, MK153 SMAW takođe ima neka ograničenja. Mora se ponovo puniti nakon svake upotrebe. Takođe je relativno skup u poređenju sa drugim raketnim bacačima sa ramena, što ograničava njegovu dostupnost i isplativost upotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: