Ukrajinski šef obaveštajne službe: U Marijupolju bio Putinov dvojnik, jedan deo tela sve otkriva

"Znamo konkretno za tri osobe koje se pojavljuju u javnosti umesto Putina", rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kiril Budanov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2023.

12:24

Ukrajinski šef obaveštajne službe: U Marijupolju bio Putinov dvojnik, jedan deo tela sve otkriva
Tanjug/Pool Photo via AP

Dvojnici su pre zamenjivali Putina samo u posebnim prilikama, ali od invazije na Ukrajinu postali su uobičajna praksa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovog vikenda iznenada posetio okupirana područja Ukrajine, a tako je opet podgrejao sumnje da to zapravo nije bio pravi Putin već njegov – dvojnik.

Kritičari ukazuju da jedan dio tela to potvrđuje - njegove uši.

Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika Marijupolja, opkoljenog ukrajinskog grada koji je Putin posetio, napisao je na Telegramu da je "Putin ili jedan od njegovih dvojnika" bio u noćnoj posetu okupiranoj regiji.

Članak je objavio Vašington Post, ali kasnije ga je ažurirao uklonivši sumnje da je u Mariupolju zapravo bio Putinov dvojnik. Međutim, Post nije prva publikacija koja spominje mogućnost da Putin ima dvojnika, a sada se time pozabavio i Biznis Insajder.

Iako sve zvuči prilično suludo, nije zapravo tajna da javne osobe ponekad koriste dvojnike za određene nastupe.

U intervjuu za Dejli Mejl, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general-pukovnik Kiril Budanov sugerisao je da ruski predsednik koristi celi tim dvojnika kako bi prikrio gubitak kontrole u Kremlju. Dvojnici su, rekao je Budanov, pre zamenjivali Putina samo u posebnim prilikama, ali od invazije na Ukrajinu postali su uobičajena praksa.

"Znamo konkretno za tri osobe koje se stalno pojavljuju, ali ne znamo koliko ih je ukupno", rekao je Budanov za list u jesen. "Sve su bile na plastičnim operacijama kako bi ličili na Putina."

Dodao je kako je jedna od stvari koja ih odaje njihova visina.

"To je vidljivo na snimcima i slikama. Takođe je tu i gestikulacija, govor tela i ušne resice, jer su jedinstvene za svaku osobu", pojasnio je Budanov.

Ušne resice kao otisak prsta

Tvrdi se da je ušna resica kod svake osobe jedinstvena. Od 1950-tih su forenzičari koristili merenja ušiju za identifikaciju osumnjičenih, a uši identificikovane softverom mogle bi biti još bolji identifikator od otisaka prstiju.

"Kako starite, vaše se uho ne menja - samo postaje veće", rekao je za BBC Mark Nikson, stručnjak za računarni vid na Univerzitetu Soutempton i vodeći istraživač u prepoznavanju uha.

Napredak u tehnologiji 3D skeniranja omogućuje identifikaciju nekoga, čak i iz nejasne slike, merenjem udaljenosti od resice do dve točke na gornjem rubu uha, s 99,6% tačnosti u samo 0,02 milisekunde.

Prošlog meseca Njuzvik je izvestštavao i glasinama da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i sam koristio dvojnika dok se sastajao s predsednikom Sjedinjenih Država Džoom Bajdenom tokom Bajdenove posete Ukrajini.

Snimak severnokorejskog vrhovnog vođe Kim Džong Una snimljena 2017. pokazala je kako diktator razgovara s dvojicom identično odevenih dvojnika, izvestio je tada Njujork Post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: