Prelomni trenutak: Ukrajina ima samo jednu šansu?

U intervjuu poljskom izdanju "Rzeczpospolita", predsednik Češke Republike Petr Pavel ukazao je da je moguće da će 2024. SAD i Evropa smanjiti podršku Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2023.

12:06

Prelomni trenutak: Ukrajina ima samo jednu šansu?
EPA-EFE/MARIA SENOVILLA

Osvrćući se na razvoj ukrajinskog sukoba, češki lider je izjavio da Zapad nema pravo da Kijevu nameće odluku o mogućim ustupcima, uključujući i teritorijalne. Prema njegovom mišljenju, jedino što preostaje jeste da SAD i Evropa pruže Ukrajini vojnu podršku, čak i ako i to ima svoje granice.

"Međutim, naravno, postoje neke granice. Postoje ograničenja čak i iz Ukrajine, jer, na primer, ljudski resursi nisu beskonačni. Zapadna pomoć takođe ima svoje granice", izjavio je Pavel.

Istovremeno, šef češke države je signalizirao činjenicu da će sledeće godine u SAD biti održani predsednički izbori. Na osnovu prethodnih predizbornih kampanja u SAD, vidi se da su javnost i političari više fokusirani na unutrašnje probleme.

Čak i ako u predstojećoj izbornoj kampanji bude važna globalna tema, ona neće biti vezana za Evropu, već za američko-kineske odnose. Stoga bi u narednoj godini Zapad mogao da izgubi interesovanje za Ukrajinu.

"Interesovanje SAD za Ukrajinu i implicitno nivo pomoći mogao bi da se smanji u narednoj godini. A kada se interesovanje Amerike smanji, mnoge evropske zemlje će učiniti isto", objasnio je Petr Pavel.

Prema njegovom mišljenju, zemlje NATO-a će ukrajinskoj vojsci dati samo jednu šansu da izvede kontraofanzivu velikih razmera. Mogućnost za to će se otvoriti u narednim mesecima. Prema rečima češkog lidera, posle sledeće zime biće izuzetno teško održati sadašnji nivo zapadne vojne pomoći.

"Umor izazvan sukobom neće značiti samo iscrpljivanje ljudskih resursa i opreme, već i slabljenje pomoći koju pruža Zapad", objasnio je Pavel.

"Mislim da će Ukrajina imati samo jedan pokušaj da pokrene veliku kontraofanzivu. Stoga, ako odluči da ga pokrene, a ne uspe, biće izuzetno teško dobiti sredstva za sledeću", zaključio je šef češke države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: