Turska predstavila svoje "leteće krilo": Stelt dron Anka-3 VIDEO

Turska Aerospace Industries (TAI) je 18. marta podelila prvu fotografiju stelt borbenog drona Anka-3 na mlazni pogon.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Ponedeljak, 20.03.2023.

08:04

Turska predstavila svoje
EPA PHOTO US AIR FORCE/LANCE CHEUNG/jpr

Na fotografiji, Anka-3, koja ima dizajn “letećih krila”, može se videti kako nosi dva ciljana drona TAI ªİMªEK na spoljnim čvrstim tačkama najverovatnije za testiranje. Bespilotna letelica je razvijena u svetlu iskustva stečenog od borbenih dronova ANKA-1 i 2, Aksungur, koji imaju tradicionalniji dizajn.

TAI nije otkrio mnogo informacija o Anka-3. Međutim, na sajtu SavunmaSanaiiST.com navode da će dron imati maksimalnu težinu pri poletanju od sedam tona. Anka-3 je uglavnom razvijen za izvođenje dubokih preciznih udara, kao i za suzbijanje i uništavanje protivvazdušne odbrane. Očekuje se da će dron izvesti svoj prvi let u drugom kvartalu ove godine.

Dizajn Anka-3 može se uporediti sa dizajnom američkog Northrop Grumman X-47B, ruskog Suhoj S-70 Ohotnik-B i kineskih Hongdu GJ-11.

U poslednjih nekoliko godina Turska je postala jedan od ključnih svetskih proizvođača izviđačkih i borbenih dronova.

Podsećamo, turska je objavila snimak na kojem navodno ruski Su-27 bezuspešno u dva naleta pokušava da obori dron Bajraktar TB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: