Poljska bi mogla da uđe u rat?

Ambasador Poljske u Francuskoj Jan Emerik Roščiševsk rekao je da može doći do situacije u kojoj bi Poljska morala da uđe u rat.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 20.03.2023.

07:42

Poljska bi mogla da uđe u rat?
Ilustracija: Profimedia

"Nije NATO, Poljska ili Slovačka ta koja vrši sve veći pritisak, već je Rusija ta koja je napala Ukrajinu. Rusija krade njene teritorije. Rusija ubija svoj narod. Rusija kidnapuje ukrajinsku decu", rekao je on.

"Dakle, ili će Ukrajina braniti svoju nezavisnost ili ćemo morati da uđemo u ovaj sukob. Zato što će naše glavne vrednosti, koje su osnova naše civilizacije i naše kulture, biti ugrožene. Stoga nećemo imati drugog izbora nego da uđemo u sukob", nastavio je.

Ambasada Poljske u Francuskoj je naknadno izdala saopštenje u kojem se navodi da su pojedini mediji ambasadorove izjave tumačili "izvan konteksta", piše Ukrajinska pravda.

"Samo je upozoravao na posledice potencijalnog ukrajinskog poraza"

"Tokom tridesetominutnog razgovora sa urednikom, ambasador je zagovarao potrebu da saveznici podrže Ukrajinu. Takođe je govorio o pretnji koju Rusija predstavlja Evropi i evropskim vrednostima", navodi se u saopštenju.

"Pažljivo slušajući ceo razgovor, postaje jasno da nije bilo najave o direktnom mešanju Poljske u sukob, već samo upozorenje na posledice koje bi ukrajinski poraz mogao imati: mogućnost ruskog napada ili uplitanje više srednjoevropskih zemalja – baltičkih država i Poljske", dodaje se u saopštenju.

"Poljska trenutno nije u ratu"

Ambasada je naglasila da je u intervjuu za LCI ambasador jasno stavio do znanja da Poljska trenutno nije u ratu, već da "čini sve što može da pomogne Ukrajini i zaštiti se" u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Potraga za senzacionalističkom tvrdnjom koja je u suprotnosti sa doslednim naporima Poljske tokom protekle godine da pomogne Ukrajini da pobedi u ovom sukobu i na taj način je drži podalje od Evrope i Poljske treba posmatrati kao znak loše volje", navodi se u saopštenju ambasade.

Jan Emerik Roščiševski je skoro godinu dana ambasador Poljske u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: