Eskobar: Implementacija dogovora iz Ohrida treba da počne odmah

Ovo nije sporazum o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kaže izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 20.03.2023.

17:30

Eskobar: Implementacija dogovora iz Ohrida treba da počne odmah
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

On tako gleda na sporazum o kome se u subotu razgovaralo u Ohridu, dodajući da su se dve strane saglasile da se proces nastavlja dalje, da je Evropska unija (EU) potvrdila da je to sporazum, i da potpisi za to nisu neophodni.

"SAD snažno pozdravljaju ovaj istorijski sporazum. Trebalo je hrabrosti sa obe strane, i predsednika Vučića i premijera Kurtija da postignu dogovor", rekao je Eskobar na brifingu za medije iz regiona. Kaže da je on obavezujuć za obe strane, i ističe da će obe biti ocenjivane na evropskom putu u odnosu na to kako ga sprovode.

"Šef Eu diplomatije Đuzep Borelj je bio jasan, imamo obavezu obe strane, obe su pristale na to, na to su se obavezale, to je sporazum", rekao je Eskobar.

Kazao je i da je to "put ka ka pomirenju Srbije i Kosova".

Kada je reč o implementaciji dogovora iz Ohrida, Eskobar kaže da bi ona trebalo da počne odmah, i da se nada da će se to ubrzo desiti.

"Evropski put je strogo vezan za implementaciju sporazuma", istakao je on, dodavši da će Amerika aktivno posmatrati proces.

Od sprovođenja sporazuma obe strane će, prema njegovim rečima, imati benefite i da su, kaže, najvažnije evroatlantske integracije. Dodao je i da je za obe stranke važno da se sve što je preostalo iz Briselskog sporazuma primeni.

Razgovor o svemu iz evropskog predloga

Upitan da li je u subotu u Ohridu bilo reči o članstvu Kosova u međnarodnim organizacijama, Eskobar kaže da to ne može da precizira, jer SAD nisu učestvovale direktno u razgovorima.

"Razgovaralo se o svemu što piše u evropskom predlogu", navodi on.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), kaže da ona ne zavisi od EU, već od Prištine, i navodi da interes treba da bude bolji život ljudi, ali i da se ne krši kosovski ustav.

"Ima modela, i ima mogućnosti za to", ističe izaslanik SAD.

"Rusija nije pomenuta"

Upitan o ruskom uticaju na ceo proces, kao i o pojedinim strankama desnice koje su možda pod tim uticajem, Eskobar navodi da može da kaže da SAD znaju da se Rusija trudi da "doprinese" desno orjentisanoj opoziciji u smislu usporavanja evroatlantskih integracija. Osvrnuvši se na događaje iz Ohrida, kaže da "Rusija nije ni pomenuta, niti je učestvovala u razgovorima".

"Verujemo da Rusija želi da oteža implementaciju sporazuma, ali ovo je lokalan problem i rešenje mora biti lokalno, a rešenje je regionalno pomirenje", istakao je on.

Upitan o pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, i da li će se to dogoditi, on navodi da je to potanje za njih.

"Nadam se da će to učiniti u budućnosti", kaže.

Na pitanje da li se može povući paralela između svojevremeno Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, a sada Vučića i Kurtija, Eskobar kaže da su ova dva slučaja zasebna, ali da može da postoji izvesna analogija.

"Nadamo se da će slediti odnos Grčke i Severne Makedonije kao dobar primer", rekao je on, i istakao da mu je drago da je baš Severna Makedonija bila partner u subotnjem događaju, jer je to dobar pokazatelj da radi na svom evropskom putu.

On je istakao da sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju evropski put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: