Kongo traži hitnu pomoć od Rusije: Ne mogu da se izbore sa teroristima

Demokratska Republika Kongo traži hitnu pomoć od Rusije u borbi protiv terorističke opasnosti na istoku zemlje, radi obnavljanja mira i stabilnosti.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 19.03.2023.

16:25

Kongo traži hitnu pomoć od Rusije: Ne mogu da se izbore sa teroristima
Tanjug/AP Photo/Socrate Mumbere

Ovo je izjavio potpredsednik Nacionalnog parlamenta Konga Žan Pjer Kanefu Mundživa.

"Želimo da vas računamo kao svoje privilegovane partnere i, koristeći tu mogućnost, da vas zamolimo za hitnu pomoć Rusije u zaustavljanju varvarske, terorističke agresije i obnavljanja mira i stabilnosti u istočnom delu naše zemlje", rekao je Mundživa na okruglom stolu "Zakonodavni odgovor na ekonomske izazove" u okviru Druge međunarodne parlamentarne konferencije "Rusija – Afrika".

Mundživa je, takođe, govorio o rusko-afričkoj saradnji, posebno izdvojivši pravedan pristup Moskve zajedničkom radu.

"Radujem se tome što je Rusija obratila pažnju na afrički kontinent, koji je decenijama bio pod jarmom zapadnih zemalja. Drago mi je što Rusija teži da razvija partnerske odnose sa zemljama regiona na osnovu ravnopravnih odnosa, uz obostranu korist", rekao je Mundživa.

Ustanici iz M23 počeli su ofanzivu na istoku Konga u januaru 2021. godine. Kasnije su uspeli da osvoje dva grada u provinciji Severni Kivu. Vlasti republike optužuju Ruandu da podržava teroriste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: