Stiže, sutra

Predsednik Kine Si Đinping u ponedeljak dolazi u Rusiju, prvi put posle nekoliko godina.

Izvor: DW

Nedelja, 19.03.2023.

15:06

Stiže, sutra
Foto: Profimedia

Tokom tri dana posete fokus bi trebalo da bude na razvijanju rusko-kineskih odnosa ka "sveobuhvatnom partnerstvu".

Kineski predsednik Si Đinping posetiće Rusiju sledeće nedelje i tamo se sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova i Kremlj saopštili su da će Si boraviti u Moskvi od ponedeljka do srede.

Nekoliko sati nakon što je u petak najavljena ova poseta, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločna - prisilne deportacije ukrajinske dece u Rusiju.

U ponedeljak prvo u četiri oka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se Putin i Si prvo sastati u ponedeljak prvo u četiri oka, a potom i na neformalnoj večeri. Razgovori u proširenom krugu planirani su za utorak.

U saopštenju koje je izdao Kremlj kaže se da dvojica predsednika žele da "razgovaraju o pitanjima u vezi sa daljim razvojem sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije između Rusije i Kine" i "potpišu važne bilateralne dokumente". Ovo je za Si Đinpinga prva državna poseta Rusiji posle skoro četiri godine. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo glasine da posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Si Đinping želi da telefonira sa ukrajinskm predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Kina ne osuđuje ruski rat

Kina zvanično ne osuđuje ruski napad na Ukrajinu, ali se do sada uglavnom pridržavala sankcija Rusiji. Peking je takođe signalizirao Moskvi da bi ruska upotreba nuklearnog oružja bila neprihvatljiva. Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se poštovati, rekao je Peking.

Ipak, Kina je 2022. istakla svoje "bezgranično prijateljstvo" sa Rusijom. Putin je pozvao Sija da poseti Rusiju tokom video konferencije u decembru. To bi "celom svetu pokazalo snagu rusko-kineskih odnosa", rekao je tada Putin.

Peking poziva na pregovore

Kina je svojom diplomatskom inicijativom pokušala da se uključi u sukob Rusije i Ukrajine. Krajem februara, rukovodstvo u Pekingu je predstavilo dokument sa stavom o ratu protiv Ukrajine, koji je na Zapadu primljen sa razočaranjem.

Kina je predložila prekid vatre i pregovore, ali to nije povezala sa konkretnim zahtevima prema Rusiji. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oprezno pozdravio inicijativu, za koju se u početku činilo da ne napreduje.

Telefonski razgovor između Ćina i Kulebe

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je u petak u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom ponovio poziv na mirovne pregovore. prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Ćin je naglasio da je Peking "uvek zauzimao objektivan i pošten stav po pitanju Ukrajine" i da je posvećen mirovnim pregovorima. Kuleba je tvitovao da su on i Ćin razgovarali o "važnosti principa teritorijalnog integriteta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: