Kurti potvrdio: Vučić nije pristao da potpiše

Druga strana izbegava potpisivanje dogovora i aneksa, rekao je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti nakon sastanaka koji su održani u Ohridu.

Izvor: B92

Subota, 18.03.2023.

23:49

Kurti potvrdio: Vučić nije pristao da potpiše
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

"Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom o implementaciji. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi u implementaciju osnovnog sporazuma", rekao je Kurti.

"Druga strana izbegava potpisivanje dogovora i aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući. Verujem da će aneks biti uskoro objavljen i da ćete moći da vidite šta u njemu piše a šta ne", rekao je Kurti.

"Mi smo se 18. avgusta prošle godine se dogovorili o jednom tekstu sporazuma o nestalim osobama, ali tog dana Vučić nije hteo da potpiše baš kao i danas, a taj dan je bio fokusiran na temu opšteg okvira sporazuma", naveo je Kurti.

"Moram opet da ponovim da sporazum koji je potpisan od strane bivših premijera Kosova nije o ZSO nego o zajednici opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Ahtisarijev predlog je takav da je opština veoma snažna u našoj republici",naveo je Kurti. "Član 10 osnovnog sporazuma koji znači defakto priznavanje znači da će se sporazumi sprovesti, a u okviru toga su i sporazumi iz 2013. i 2015. Ja sam ponavljao da nikakvo sprovođenje tih sporazuma ne može da bude u suprotnosti sa našim ustavom i zakonima", naveo je on.

"Ja sam rekao i Vučiću i EU da ne ponavljamo istu grešku i izgubimo još jednu deceniju. Oni nisu mogli pre 10 godina da ih sprovedu je nisu marili šta se dešava sa ustavom i zakonom Kosova. Zato hajde da ne ponavljamo iste greške. U aneksu piše odmah da počinjemo sa razgovorima o samoupravi srpske zajednice. Morate da znate da srpska zajednica i ZSO nisu jedna te ista stvar. Ti razgovori su još u toku, već smo ih počeli na neki način, ali treba još mnogo da bi došli do konkretnog nečeg", rekao je Kurti.

O izborima

Na pitanje da li je bilo reči o izborima na severu Kosova i povratku Srba u institucije, Kurti je takođe rekao da o tome nisu razgovarali, navodeći da su to unutrašnje stvari institucija na Kosovu.

"Mi ćemo donositi sve neophodne odluke, da se izbori održe", rekao je Kurti.

On je rekao i da je neko iz Beograda naredio 5. novembra da poslanici Srpske liste daju kolektivne ostavke, kao i gradonačelnici četiri opštine, i više od 400 policajaca...

"To je bila greška. Ne može se biti autentični političar i predstavljati građane, ako se krene sa kolektivnim ostavkama. Oni bi trebalo da predstavljaju i služe građanima“, rekao je Kurti. Podsetimo, juče se u Ohridu održao sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U novoj rundi dijaloga učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, šef evropske diplomatije Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: