Je l' to Ukrajina zapretila Srbiji?

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je u intervjuu za BBC da će zemlje koje su "zlostavljale Ukrajinu odgovarati nakon završetka rata".

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ministar je poručio da će zemlje koje nisu podržavale Ukrajinu, kao i one koje su se loše ponašale prema Ukrajini tokom rata, platiti cenu u budućnosti. Kuleba je pojasnio da misli na izgradnju budućih odnosa.

"Ko misli da se neće uzeti u obzir kako su neke zemlje tretirale Ukrajinu u najmračnijem trenutku njene istorije, taj jednostavno ne zna kako diplomatija funkcioniše. Rat je vreme kada morate da napravite izbor, a svaki izbor se pamti", rekao je Kuleba za BBC.

Kuleba, međutim, nije precizirao na koje zemlje tačno misli, niti na koje njihove postupke. Na primer, kao nepodržavanje Ukrajine moglo bi se shvatiti i neuvođenje sankcija Rusiji koje je nametnuo Zapad. Ako je i to razlog, onda je Srbija svakako na "listi" ukrajinskog ministra spoljnih poslova.

Srbija se jeste pridružila zapadnim zemljama osuđujući napad na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, što uostalom ističe svaki put kada joj se to spočitava. Međutim, ono što jeste trn u oku EU i SAD je odluka da naša zemlja ne uvede sankcije Rusiji i zadrži neutralnu poziciju.

Kuleba je još dodao i da je svet trebalo ranije da shvati koliko je Ukrajina "kul".

"Istorijski posmatrano, Ukrajina je bila nepravedno potcenjena. Žao mi je što su bili potrebni krvoproliće i razoran rat da bi svet shvatio koliko smo kul. Mi ćemo uvek biti kul, ali samo je trebalo previše vremena da se to shvati", izjavio je Kuleba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 589 idi na stranu