Borelj: Sve oči uprte u Ohrid

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izrazio je danas nadu da će se sutra u Ohridu predstavnici Beograda i Prištine usaglasiti za normalizaciju odnosa.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.03.2023.

20:02

Borelj: Sve oči uprte u Ohrid
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je u Skoplju, nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, zahvalio Severnoj Makedoniji na podršci u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i izrazio nadu da će "lepi ohridski pejsaž kreirati lepu atmosferu potrebnu da bi se došlo do dogovora".

Pre tri sedmice u Briselu, Vučić i Kurti su se saglasili o evropskom predlogu sa velikom podrškom Francuske, Nemačke, Italije i SAD.

Borelj je ukazao da bi na sastanku u Ohridu trebalo da se nađu praktični koraci što treba da se slede u konkretnom vremenskom roku, šta da se uradi, kada i kako.

"Zato što imamo dugačku istoriju dogovora koji nisu nikad bili primenjeni. Razlika je u tome što ovaj dogovor mora da bude primenljiv. Treba da se saglasimo kada i kako da se primeni", naglasio je on.

Od poslednjeg sastanka u Briselu, kaže Borelj, u toku je bila putujuća diplomatija na visokom nivou i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak je putovao u Beograd i Prištinu.

Obe strane su dale njihove komentare o aneksu primene.

"O tome ćemo da razgovaramo sutra i da napravimo konsolidovanu verzija aneksa. I nadam se da će Kosovo i Srbija biti spremni da se saglase o finalnoj verziji ovih razgovora. Ovaj aneks primene treba da postane integralan deo dogovora da bi bilo jasno kako imamo nameru da primenimo odredbe", ističe Borelj.

Prema njegovim rečima, ako se u tome uspe, onda će se odnosi između Beograda i Prištine učiniti održivim, dugoročnim i orijentisnim ka budućnosti, čime treba da se savlada permanentna kriza u kojoj smo bili poslednjih meseci.

"Ovo će da ima jasan pozitivan ishod na evropski put Kosova, Srbije i da poboljša stabilnost regiona. Nadam se da ćemo kreirati novu dinamiku proširenja koja treba da bude korisna za sve u regionu", kaže on.

Borelj je završio svoj govor rečima da ide u Ohrid "sa nadom da će biti napretka", da je ovo "mogućnost koja ne sme da se propusti" i da su "danas oči EU i Zapadnog Balkana okrenute ka Ohridu".

Borelj je dodao da će u ponedeljak da izvestiti ministre spoljnih poslova EU o razgovorima u Ohridu, a evropski lideri će biti obavešteni u četvrtak i petak iduće nedelje.

Predsednik Severne Makedonije je izjavio da je veliki deo sastanka između njega i Borelja bio posvećen sutrašnjem sastanku između Beograda i Prištine, posebno važnom regionalnom pitanju koje već dugo godina stoji na agendi Zapadnog Balkana i čije rešavanje može samo da pomogne da brže približavanje celog regiona u EU.

"Za nas je posebno važno što je ova važna sesija održava u Ohridu zato što je to znak da je Severna Makedonija napravila teške kompromise i da je pokazala netipično balkansko ponašanje i u funkcionira kao prava multi-etnička demokratija što je retkost i u širem okviru", izjavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: