Kovačevski: Pregovori istorijski iskorak; Severna Makedonija do 2030. u EU?

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski poručio je danas u Skoplju da je ova država napravila iskorak i započela pristupne pregovore za ulazak u EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kovačevski je kazao da je potpisan prvi zvanični sporazum sa FRONTEKS-om, na makedonskom jeziku i ostala 24 zvanična jezika u EU, što je, kako je rekao, jasna potvrda zaštite identiteta.

Kovačevski je ocenio da ovaj sastanak Saveta ima istorijsku dimenziju, jer se održava nakon 22 godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i 17 godina od sticanja statusa kandidata.

"Vlada koju predvodim će takođe u narednom periodu učiniti sve da se na vreme završi faza otvaranja pristupnih pregovora i omogućnost dinamiziranja pregovora", rekao je Kovačevski.

Savetom predsedavaju Kovačevski i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj. Kovačevski je rekao i da je njegova vlada snažno fokusirana na sprovođenju neophodnih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, kao i da je posvećena unapređenju dobrosusedskih odnosa, razvijanju dijaloga zasnovanog na međusobnom poštovanju, u duhu evropskih vrednosti.

"Uz potpunu posvećenost reformskoj agendi i dinamizaciji pregovaračkog procesa, vlada je postavila ambiciozan cilj – da Severna Makedonija bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji do kraja 2030. godine, kako bi mogla postati država članica EU do početka sledećeg budžetskog perioda Evropske unije“, rekao je premijer Kovačevski, preneli su skopski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu