Žestok odgovor Moskve: Zelenski, uzvratićemo

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je žestoko reagovao na ukrajinsku peticiju u kojoj se ukrajinska vlada poziva da preimenuje Rusiju.

Izvor: index.hr

Nedelja, 12.03.2023.

09:31

Žestok odgovor Moskve: Zelenski, uzvratićemo
Foto: Profimedia

On je uporedio Ukrajinu sa nacističkom Nemačkom i predložio da se, kao odgovor na peticiju, Ukrajina u Rusiji preimenuje u "Svinjski Bandera rajh".

Zelenski je odgovorio na peticiju u petak, nakon što je prikupila 25.000 potpisa potrebnih da ukrajinska vlada odgovori.

Peticija, koja optužuje Rusiju za krađu identiteta svih Rusa u istočnoj Evropi, poziva Ukrajince da "uzmu nazad svoj identitet i istoriju", piše Džeruzalem Post.

"Odgovorili bismo preimenovanjem Ukrajine", napisao je Mdevedev na Tviteru.

Medvedev je ukrajinskog predsednika nazvao "glavnim nacistom u Kijevu", upozorivši da će Rusija odgovoriti na potez Kijeva.

"(Zelenski) je naredio da se razmotri zvanično preimenovanje Rusije u Moskovije. Šta bi bio naš odgovor? Preimenovanje i Ukrajine, ali ne u Ukroland, i definitivno ne u Malu Rusiju", napisao je Medvedev.

"Samo u Svinjski Bandera rajh. Tačno" rekao je.

Medvedev je koristio to ime da aludira na Stepana Bandera, ratnog ukrajinskog krajnje desničarskog lidera čije je militantno krilo Organizacije ukrajinskih nacionalista sarađivalo sa nacističkom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata. Iako je Zelenski priznao da je svestan "međunarodnopravnih posledica" preimenovanja Ruske Federacije, on je ipak naredio "sveobuhvatnu reviziju" peticije svog premijera Denisa Šmihala kako bi se ispitala legalnost takvog poteza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: