Kijev razmatra preimenovanje Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razmotrio je elektronsku peticiju, čiji autori predlažu da Rusija bude zvanično preimenovana u "Moskoviju".

Izvor: Tanjug

Subota, 11.03.2023.

12:33

Kijev razmatra preimenovanje Rusije
Foto: Profimedia

Taj predlog podrazumeva i da termin "ruski" bude zamenjen terminom "moskovski", a "Ruska federacija" sa "Moskovska federacija".

Zelenski je naveo da je zatražio od premijera Denisa Šmigala da to pitanje bude sveobuhvatno razrađeno zajedno sa naučnim institucijama, prenosi Ukrajinska pravda.

Predsednik Ukrajine je ukazao da pitanje pokrenuto u peticiji zahteva pažljivo proučavanje, kako u istorijskom, tako iu kulturnom kontekstu i uzimajući u obzir moguće međunarodno-pravne posledice.

Elektronsku peticiju je potpisalo više od 25.000 građana, a u njoj se navodi da je "istorijski naziv Rusije Moskovija".

Autori peticije tvrde da "Rusija postoji samo 301 godinu" - od 22. oktobra 1721. godine, kada je, kako navode, "car Petar I proglasio Moskovsko carstvo Ruskom imperijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: