Ukrajina na nogama: Ko je ubio čoveka koji je hladnokrvno stavio cigaretu u usta i rekao "slava Ukrajini"?

Najviši ukrajinski zvaničnici pozvali na hitno pronalaženje članova ruske vojske koji su hladnokrvno ubili ukrajinskog ratnog zarobljenika.

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2023.

11:14

Ukrajina na nogama: Ko je ubio čoveka koji je hladnokrvno stavio cigaretu u usta i rekao
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Reč je o Ukrajincu koji je potpuno smireno, u sekundama pre nego što je ubijen, stavio cigaretu u usta i rekao: "Slava Ukrajini". Potom je ubijen, dok se u pozadini čuje glas ruskog vojnika: "Umri".

Snimak se vrlo brzo proširio društvenim mrežama i izazvao lavinu reakcija.

"Naći ćemo ubice", izjavio je kasno sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao na hitnu istragu međunarodnog krivičnog suda.

BBC navodi da se ne može sa sigurnošću tvrditi kada je snimak nastao, osim da se na društvenim mrežama pojavio u ponedeljak. Takođe, nije imenovan ni ubijeni ukrajinski ratni zarobljenik, niti se zna ko je od ruskih vojnika na njega pucao.

Ono što je BBC uspeo da sazna, i što je objavio, jeste da je ubijeni ukrajinski ratni zarobljenik bio pripadnik 30. brigade ukrajinske vojske

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: