Ako "ulete" Kim i Si, Putin će dobiti opasnu vojsku

S obzirom na to da i Rusija i Ukrajina u narednim mesecima planiraju da pokrenu nove ofanzive, britanksi Telegraf je analizorao potencijalne poteze obe strane.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 01.03.2023.

10:02

Ako
Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Naime, novinar tog lista Dominik Nikhols pokušao je odgonetne koje će poteze uskoro povući I Moskva I Kijev. On tvrdi da je Ukrajina trenutno fokusirana na obuku svoje vojske za najsofisticiraniju opremu koja im se šalje sa Zapada.

Ali, kako on smatra, ta oprema im neće mnogo pomoći ako se ukrajinski vojnici dobro ne obuče da njiom rukuju. Trenutno se obuka vrši van Ulrajine i biće potrebno još dosta vremena pre nego što Ukrajina napadne ruske trupe tim oružjem.

Zato će, smatra novinar Telegrafa, Ukrajina sada pokušati da zadrži trenutne pozicije. Ako im se ukase prilika za kontranapad – tim bolje za njih, međutim ne bi trebalo forsirati dugotrajnije sukobe oko suštinski nevažnih punktova.

Ukrajinske snage bi mogle da napadnu ruske pozicije na jugoistoku zemlje i krenuti prema gradu Berdjansku. Ako bi uspeli podelili bi rusku vojsku u dva kontingenta - onaj u Donbasu i onaj severno od Krima i Rusi tada više ne bi imali kopnenu vezu s Krimom, a Kerčki bi se most našao pod velikim pritiskom.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin svojim trupama mora da dostavi novu mehanizaciju, ali nema baš mnogo saveznika, a neki od tenkova na koje se Rusija do sada oslanjala stari su 50-tak godina i lake su mete za moderno oružje.

Uz to, Putinu treba još ljudstva. Prema pisanju Telegrafa, ruska vojska sastavljena je većinom od nedovoljno obučenih rezervista i svakog dana ostane bez 1.000 vojnika, a iz Rusije je do sad pobeglo oko 500.000 muškaraca koji mogu služiti u vojsci.

Rusija će, najverovatnije, nastviti mobilizaciju pa će nastaviti da na Ukrajince "bacaju" tela, nadajući se da će im ta taktika doneti značajne dobitke. Ako im to uspe, Kijev će tada u moguće mirovne pregovore ući bitno slabiji nego što je to sada.

Najopasnije što bi Rusija mogla da uradi je da nabavlja municiju od Kine, Irana i Severne Koreje, jer bi uz njihovu pomoć Putin mogao da oformi modernu vojsku spremnu za veće ofanzive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: