Poznat uzrok velike nesreće: Šef stanice napravio grešku? Uhapšene četiri osobe

Prema prvim indicijama, tragična nesreća sa 36 mrtvih u oblasti Tempe, izazvana teškim sudarom dva voza kasno sinoć, pripisuje se ljudskoj grešci.

Izvor: B92, Novosti

Sreda, 01.03.2023.

09:36

Poznat uzrok velike nesreće: Šef stanice napravio grešku? Uhapšene četiri osobe
Tanjug/George Kidonas/InTime News via AP

Iako je prerano da se rasvetle svi aspekti tragedije, prve indicije govore da su se dva voza direktno sudarila, verovatno velikom brzinom.

Procenjuje se da šef stanice u Larisi nije okrenuo ključeve, preko kojih se na čvorovima mehanički reguliše prolaz vozova, šaljući dva voza na istu liniju.

Grčke vlasti su uhapsile četiri osobe zbog smrtonosnog sudara, a istraga je i dalje u toku, prenose grčki mediji.

Predsednik Panhelenske železničke federacije Janis Dicas je rekao da veruje da se nesreća desila zbog nečije greške. Predsednik mašinovođa OSE Kostas Genidunijas, rekao je da bi, da je svetlosna signalizacija funkcionisala, tragedija mogla da se izbegne.

"Dešavalo se da se poslednjih godina javljamo kako elektronski sistemi ne rade i sve se radi ručno na osovini Atina–Solun. Da su svetla radila, vozači bi videli crvene signale i stali."

Zbog toga se putem radija prenose informacije od upravnika stanice do upravnika stanice, što dovodi do kašnjenja i konvencionalnih metoda rada, koji ne mogu da pobede ljudski faktor uprkos velikom iskustvu mašinovođa.

Što se tiče okolnosti nesreće, Genidounijas je, govoreći ranije za ERT, objasnio da postoji dupla linija na tački, jedan voz ide gore, jedan ide dole, međutim vozovi su pronađeni na istoj pruzi.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: